Utrechters raken tuin kwijt na onduidelijke grondtransacties ProRail

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Verschillende bewoners van het Oude Houtensepad in Utrecht dreigen hun achtertuin kwijt te raken. Hun tuinen zijn onderdeel geworden van een grondhandel tussen de NS, Prorail, de gemeente Utrecht en een slimme vastgoedhandelaar.
Juanita Robles de Medina en haar partner wonen aan wat vroeger de Oosterspoorbaan was. Sinds 1986 huren ze een stukje grond van de NS en dat is nu hun tuin. Ondertussen wordt het spoor niet meer gebruikt en wordt er een park aangelegd.
In 2016 is er een buurtbijeenkomst waar de bewoners erachter komen dat een deel van hun tuin is gekocht door een vastgoedhandelaar, vertelt Juanita. "Het achterste deel van onze tuin is nu van Prorail en de middelste strook blijkt gekocht te zijn door Bakkhe Vastgoed."
De tuin van Juanita is opgesplitst. Gelukkig wil ProRail hun deel van Juanita's tuin wel verkopen aan de bewoners. Op voorwaarde dat ze eerst het Bakkhe-stukje kopen, zodat er één doorlopend stuk grond ontstaat.
"Dus wij hebben contact gezocht met Bakkhe. En die wilde ons dat kleine lapje wel verkopen. Daar hebben we ook e-mails van. Het was alleen nog niet duidelijk wanneer de overdracht zou zijn. Maar op een gegeven moment horen we dat ProRail achter onze rug om zelf een grote deal met Bakkhe heeft. En ze kopen ook ons stukje tuin."

15 MILJOEN EURO

Het AD komt er in december achter dat ProRail voor miljoenen het schip in gaat met de grondtransactie. Bakkhe Vastgoed heeft de grond voor 1 euro van de NS gekocht, terwijl ProRail er nu 15 miljoen voor betaalt.
"En opeens kunnen we onze tuin niet meer in zijn geheel kopen. ProRail heeft namelijk het achterste deel van onze tuin verkocht aan de gemeente Utrecht. Die gaat er Park Oosterspoorbaan aanleggen."
De bewoners krijgen bericht dat ze de gehuurde grond schoon op moeten leveren. Dat betekent in het geval van Juanita dat ze haar schutting af moet breken en haar bomen moet rooien. "We houden zo niets meer over. We hebben geen voortuin. In de achtertuin hebben we zon en door die bomen zitten we in de zomer lekker beschut. Als we dit kwijtraken hebben we op deze plek niks meer te zoeken."

REACTIE PRORAIL

ProRail beantwoordt geen vragen van RTV Utrecht, maar geeft wel een schriftelijke reactie op dit verhaal.
"Eind 2014 heeft de gemeente Utrecht grond van ProRail gekocht ten behoeve van het park Oosterspoorbaan. ProRail is verplicht die grond 'vrij van gebruik' te leveren aan de gemeente. Een deel van die grond ligt achterin de tuinen van genoemde bewoners. Als ProRail die grond niet 'vrij van gebruik' levert aan de gemeente komen we onze juridische verplichting niet na. Een naastgelegen strook grond was eerder inderdaad in bezit van Bakkhe Vastgoed en is inmiddels eigendom van ProRail. Die grond ligt ook in genoemde tuinen. Bewoners kunnen die grond aankopen onder voorwaarde dat de door de gemeente gekochte grond wordt ontruimd. Die aanbieding ligt bij betreffende bewoners. De bodemprocedure staat gepland op 14 februari. We wachten de uitspraak van de rechter af."
Bewoners Oude Houtensepad raken tuin kwijt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.