Soesters roeren zich in discussie rond verhuizing boer

SOEST - Soest is enorm betrokken bij de verhuizing van een boer naar de polder. Dat bleek gisteravond opnieuw tijdens de gemeenteraadsvergadering. Maar liefst 18 mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om de raad toe te spreken en dat maakte grote indruk op de raadsleden.
De vergadering ging over de verhuisplannen van boer André van Dorresteijn. Zijn boerenbedrijf zit nu binnen de bebouwde kom, aan de Insingerstraat, maar komt daar in de verdrukking door woningbouw. Zijn plan om een nieuwe boerderij te bouwen in de open polder, aan de zuidzijde van de Peter van den Breemerweg, leidt al jaren tot veel discussie. Volgende week moet de raad over het dossier beslissen.

TEGEN

Onder de insprekers waren zowel voor- als tegenstanders. De tegenstanders voerden vooral argumenten aan om de open polder te beschermen. In Soest wordt er veel waarde gehecht aan de vergezichten, die niet geblokkeerd mogen worden door bebouwing.
Bovendien leeft de angst dat het bedrijf van Van Dorresteijn niet rendabel is. Hij zou te weinig grond en koeien hebben om van te leven. Meerdere keren werd hij bestempeld als 'hobbyboer'. Volgens tegenstanders van de verhuizing zou er een groot risico zijn dat de boer failliet gaat en dat er uiteindelijk woningen komen op het nu nog onbebouwde perceel.

VOOR

Toch was de meerderheid van de insprekers vóór een verhuizing van de boer naar de open polder. Zelfs omwonenden die hun vrije uitzicht zouden verliezen steunen de boer. Volgens hen hoort een boer in de polder. "Hij is een goede boer, met prachtige koeien, waar hij goed voor zorgt", lichtte één van de insprekers toe. "We moeten hem omarmen."
De meeste steun kwam echter van mensen die de ommekeer van de politiek veroordeelden. In 2013 heeft de raad namelijk al besloten om de bouw van de boerderij toe te staan. Om de beslissing nu, na de gemeenteraadsverkiezingen, terug te draaien vinden veel inwoners en politici 'onbehoorlijk bestuur'.

RAADSLEDEN

Ook de raad was kritisch op het voorstel van het college. De wethouder adviseert namelijk om de bouw van de boerderij aan de zuidkant van de Peter van den Breemerweg niet toe te staan, maar wel aan de noordkant van de weg. Meerdere politieke partijen benadrukten dat ook de noordelijke locatie een polderlocatie is.
Daarnaast waren er ook vragen over de financiële gevolgen van de raadsbeslissing. Als er volgende week namelijk in het nadeel van de boer wordt besloten, kan hij een schadevergoeding eisen. Om hoeveel geld dit zou kunnen gaan, wilde wethouder Harrie Dijkhuizen niet toelichten.
Wel werd duidelijk dat de raadsleden graag een snelle en goede oplossing willen voor de boer, maar hoe die eruit ziet is nog onduidelijk. De raad krijgt nu een week de tijd om tot een beslissing te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.