Opnieuw zeldzame vogels ontdekt in Park Vliegbasis Soesterberg

De Tapuit.
De Tapuit. © Herman van den Bijtel
SOESTERBERG - In Park Vliegbasis Soesterberg zijn vorig jaar opnieuw zeldzame vogelsoorten aangetroffen. Het gaat onder meer om de draaihals, de meest zeldzame specht in Nederland. Ook werden vijf territoria van de grauwe klauwier geteld.
Jaarlijks broeden er hooguit tientallen draaihals-paren in ons land. De vogelsoort wordt daarom ernstig bedreigd. De ontdekking van de specht noemt Utrechts Landschap daarom 'spectaculair'. De draaihals broedt in oude, meestal deels verrotte loofbomen. Zij leven voornamelijk van mieren.

GRAUWE KLAUWIER

Ook de aanwezigheid van de grauwe klauwier op de voormalige vliegbasis is bijzonder. De broedvogel is ook een bedreigde diersoort en staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Deze vogel gaat in aantallen enorm achteruit. De grauwe klauwier leeft van grote insecten zoals kevers, bijen en hommels, hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogels.
Utrechts Landschap doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkeling van het natuurgebied rond Vliegbasis Soesterberg. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ecologische bureaus en honderdduizenden waarnemingen van vrijwilligers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.