Radio M Utrecht viert 30e verjaardag met taart en herinneringen aan paarden, telexen en tanks

Taart (op de redactie) en Marco Bosmans (30 jaar geleden).
Taart (op de redactie) en Marco Bosmans (30 jaar geleden). © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Hiep hiep hoera voor... ons! Want Radio M Utrecht bestaat vandaag dertig jaar. Op 1 februari 1989 was de eerste uitzending van wat toen nog Radio Utrecht heette. Tot die tijd was Utrecht de laatste provincie zonder eigen radiozender. Voor werknemers van het eerste uur is het vandaag een dag vol herinneringen aan de begintijd van de zender: een tijd vol noodgrepen, vrijheid én... plezier.
Nieuwslezer Marco Bosmans werkt al dertig jaar bij Radio M Utrecht. Hij vertelt over de eerste dagen van wat toen nog Radio Utrecht was: "We moesten heel snel beginnen van de provincie en toen was er nog geen studio. Dus daarom hadden we als noodgreep een studio in Hilversum en een redactie in Kanaleneiland."
In de eerste dagen moest er dus veel worden geïmproviseerd. De redactie met de telex stond in Utrecht. Vanuit daar werden alle teksten doorgefaxt naar Hilversum. Marco Bosmans moest die berichten in de studio in Hilversum voorlezen, nadat hij de faxen eerst zelf had opgehaald bij de portier van het gebouw.
Dertig jaar Radio M Utrecht: het eerste verkeersbericht van Marco Bosmans
PAVIA-PAND IN ZEIST
Uiteindelijk werd verhuisd naar een gebouw met studio in het Pavia-pand in Zeist en werd de zender omgedoopt tot Radio M. Marco Bosmans en veel andere werknemers bewaren warme herinneringen aan de tijd in Zeist, omdat toen bijna alles mogelijk was. Zo herinnert Bosmans zich nog dat er een paard in de radiostudio stond. Of dat er even een tank van Defensie werd voorgereden. Ook is hij trots op de diepte-interviews van een uur die hij aflegde met cabaretier Toon Hermans en componist Harry Bannink.

RTV UTRECHT

Het Pavia-pand werd in 2004 omgeruild voor het huidige gebouw aan de Hengeveldstraat in Utrecht. Dat gebeurde na de oprichting van de regionale omroep RTV Utrecht, een fusie van Radio M Utrecht en de toenmalige tv-zender Kanaal 9. Net als met de oprichting van de radiozender was Utrecht overigens ook de laatste provincie van Nederland met een eigen tv-kanaal.
Inmiddels valt Radio M Utrecht onder RTV Utrecht, een bedrijf met meer dan honderd werknemers dat bestaat uit regionale radio- en tv-zenders Radio M Utrecht en RTV Utrecht, en UStad en Bingo FM met nieuws over de stad Utrecht.

CALAMITEITENZENDER

Radio M Utrecht is ook de officiële calamiteitenzender van de provincie Utrecht. Dat betekent dat als er een grote ramp plaatsvindt, de zender verantwoordelijk is voor het informeren van iedereen. Manager Nieuws Wim Kramer weet nog wel dat Radio M Utrecht als rampenzender in de lucht was tijdens een grote overstroming in de Betuwe in 1995. Radio M zond toen drie dagen lang 24 uur per dag uit. Kramer: "Mensen boden van alles aan: eten, onderdak en kleding. Er werd van alles naar de Jaarbeurs gebracht maar daar werden uiteindelijk niet zoveel mensen opgevangen. Daar hebben veel zwervers nog handig gebruik van gemaakt."
Zandzakken voor de deur tijdens overstroming in 1995
Zandzakken voor de deur tijdens overstroming in 1995 © RTV Utrecht
Bij een andere noodsituatie leerde Radio M zelf een wijze les. Toen er een grote stroomstoring was in Midden-Nederland kon ook de zender niet uitzenden omdat de apparatuur het niet deed. Kramer: "Daarna kwam er flinke kritiek van de provincie. Waarom was er geen noodaggregaat terwijl Radio M rampenzender was? Die is er toen gekomen. Sterker nog: die staat nog steeds in ons huidige pand."

SPECIALE TERUGBLIK OP RADIO M UTRECHT

Vanavond wordt er op Radio M Utrecht teruggeblikt op die allereerste uitzending meer dan drie decennia geleden. Luisteraars kunnen om 19.00 uur afstemmen op 93.1 FM voor een speciale uurlange compilatie van het debuut van de zender. Live online luisteren kan door hier te klikken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.