Zes jaar cel voor fatale mishandeling afhaalrestaurant Amsterdamsestraatweg

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT/MAARSBERGEN - Utrechter Dirk K. is tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de dodelijke mishandeling van Lucas de Ruwe in een afhaalrestaurant aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Het slachtoffer uit Maarsbergen overleed een paar dagen na de fatale klappen aan zijn verwondingen. De rechtbank wijst ook voor tienduizenden euro's aan schadevergoeding en shockschade aan de nabestaanden toe.
K. werd vrijgesproken voor poging tot moord of doodslag. Het OM eiste twee weken geleden zeven jaar cel voor zware mishandeling met voorbedachte rade en de dood tot gevolg. Maar volgens de rechter heeft de Utrechter zonder na te denken in blinde woede gehandeld. Dat K. door Lucas of zijn vrienden zou zijn geslagen, zoals de verdachte twee weken geleden zelf beweerde, vond de rechter ook niet bewezen.
K. reageerde woedend op de uitspraak. "Kankerzooi, ik ga in beroep!" riep hij in de rechtbank. Hij stond op, smeet zijn stoel aan de kant en stampte tussen twee politiemensen de rechtszaal uit.

MISHANDELING

De mishandeling gebeurde afgelopen zomer. Dirk K. (26) kreeg ruzie met Lucas de Ruwe uit Maarsbergen en twee vrienden. Binnen sloeg hij de 25-jarige man tegen het hoofd. Die raakte zo zwaargewond dat hij met een traumahelikopter naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed hij een halve week later. De verdachte werd een dag later opgepakt.
Beelden van het incident werden twee weken geleden getoond in de rechtbank. De familie en vrienden van Lucas reageerden daar zwaar geschokt op. Te zien is hoe Dirk K. om 2.28 uur de horecagelegenheid binnenkomt en iets bestelt. Om 02.34 komen Lucas en zijn vrienden binnen.
"Wat we vervolgens krijgen te zien, is verschrikkelijk heftig. Dirk K. komt de broodjeszaak binnenstormen en ramt Lucas vanuit het niets keihard op zijn hoofd en in zijn nek. De jongen valt meteen bewusteloos tegen de balie en op de grond", zo omschreef rechtbankverslaggever Riks Ozinga het tafereel vanuit de rechtbank.

PROFIEL

Tijdens de inhoudelijke behandeling werd een profielschets gegeven van Dirk K. Hij is stratenmaker en woont in Ondiep. Hij groeide op in een woonwagenkamp en vond het niet leuk om naar een gewoon huis te verhuizen. K. zou ook bij een groep hooligans horen die regelmatig de confrontatie zoekt met andere voetbalsupporters. Ook zou hij aan kickboksen hebben gedaan.
Bij justitie is K. geen onbekende. Zo telt zijn strafblad met voornamelijk geweldsmisdrijven in totaal 17 pagina's. Hij werd onder meer veroordeeld voor zware mishandeling van zijn ex. De rechtbank weegt dit zwaar mee. Ook het feit dat hij nauwelijks spijt lijkt te hebben; niet open en eerlijk is over zijn daad en de schuld steeds buiten zichzelf zoekt, vinden de rechters strafverzwarend.

NABESTAANDEN

De familie van het slachtoffer accepteert de uitspraak, al is elke straf volgens hen te laag. 'De dader staat over drie-en-half jaar weer op straat en ik ben voor altijd mijn zoon kwijt', zei de vader van Lucas. Familieadvocaat Dineke Postma hoopt van harte dat Dirk K. zich aan zijn eerdere belofte houdt en zijn straf accepteert. Als hij hoger beroep aantekent, begint alles straks weer opnieuw.
De rechtbank en de advocaat van de nabestaanden over het vonnis tegen Utrechter Dirk K.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.