RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Al een halve eeuw 'licht, camera, actie!' bij videoclub De Ronde Venen

1/2
DE RONDE VENEN - Videoclub De Ronde Venen geeft al bijna een halve eeuw cursussen in het maken van films. Door de smartphone en de computer zijn de lessen alleen maar populairder geworden. "Mensen willen gewoon heel graag met beeld verhalen vertellen."

Bij de club, die nu 47 jaar bestaat, leren ze amateurfilmers de fijne kneepjes van het videovak. "Over het algemeen is het nog steeds zo dat mensen het record-knopje indrukken en vastleggen wat zich voor de camera afspeelt", zegt Franka Stas die cursussen geeft bij de videoclub. "De camera kan als personageáingezet worden en jÝj bepaalt wat de kijker te zien krijgt en niet degene die op z'n kop staat voor de camera."

CURSUS

Op donderdagavond is de tweewekelijkse cursus van de videoclub. John van Alten, al twintig jaar lid en inmiddels voorzitter, krijgt een lesje cameraregie. Samen met z'n groepje maakt hij een script waarna het filmen begint. "Ik druk met die beelden wat uit. En dan ook nog in combinatie met passend geluid en muziek. Het creŰren van sferen. Dat is een liefhebberij waar ik graag mee bezig ben."

Videoclub De Ronde Venen geeft cursussen in het maken van films en het monteren van video. Regelmatig wordt materiaal van de leden bekeken en bekritiseerd. Ook na al die jaren is de club onverminderd populair. Stas: "Mensen willen gewoon heel graag met beeld verhalen vertellen en of dat nu fictie of non-fictie is, het blijft trekken. En filmen is veel betaalbaarder geworden. Nu kunnen veel meer mensen het zich veroorloven om een camera te kopen en te editen op de computer."

Videoclub De Ronde Venen bestaat al 47 jaar


BOEK

John heeft de afgelopen jaren al heel wat video's gemaakt, van documentaires tot familiefilms. Hij koestert niet de ambitie om door te breken op een internationaal filmfestival. Als zijn films maar gezien worden. "Een boek zonder lezers slaat ook nergens op. Een film van mij is al eens vertoond op het Festival De Ronde Venen Open. Dat vind ik al mooi genoeg."

FILMFESTIVAL

In augustus is de provincie Utrecht even het centrum van de wereldwijde amateurfilm. Dan wordt het UNICA festival gehouden in theater Figi in Zeist. Amateurfilmers uit 30 landen komen daar hun films laten zien.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht