RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ook gemeente Utrecht ontkent miljoenenfraude rond Uithoflijn

UTRECHT - Het college in de gemeente Utrecht herkent zich niet in aantijgingen van een klokkenluider over de Uithoflijn. Bouwbedrijf BAM zou miljoenen te veel hebben verdiend aan de bouw van de trambaan.

Volgens het AD†zouden onder meer materiaal en arbeid voor 200 procent zijn opgevoerd. Ook zouden er loonkosten in rekening zijn gebracht voor mensen die niets deden. Daardoor zouden de gemeente en provincie Utrecht hebben opgedraaid voor ongeveer 10 miljoen euro aan niet-onderbouwde betalingen.

Daar is niets van waar, laat het college vandaag weten in een antwoord op schriftelijke vragen van de gemeenteraad. "Het college betreurt het beeld dat is ontstaan naar aanleiding van het artikel in het AD Utrechts Nieuwsblad en herkent zich niet in de beweringen die gedaan zijn. Van alle middelen kunnen we aangeven waar die aan besteed zijn en hoe die bijdragen aan de realisatie van een werkend tramvervoersysteem."

Onderzoeksbureau Procap heeft vorig jaar een second opinion gedaan naar de meerkosten van 84 miljoen euro. "Hoewel het totaal aan meerkosten en de opgelopen vertraging een negatief imago in de hand werken, blijkt er uit de contracten†geen inefficiŽnte besteding van financiŽle middelen", zo luidt het rapport.

JAARREKENING
"Zoals bij ieder overheidsproject gelden alle financiŽle controles en worden de protocollen gevolgd die daarbij horen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Hierover wordt verantwoording afgelegd in de gemeenteraad en Provinciale Staten. Tot slot doet een accountant altijd een rechtmatigheidscontrole op de betalingen. De jaarrekening 2017 van de gemeente is goedgekeurd. De accountant van de provincie onderzoekt de jaarrekening 2017 op dit moment grondiger dan normaal vanwege de klokkenluidersmelding dan wel belangenverstrengeling vorig jaar en het daarop gevolgde integriteitsonderzoek. De accountant vraagt daardoor de provincie om extra onderbouwingen. De provincie is bezig die te leveren."

BAM heeft de beschuldigingen al meteen ontkend. De provincie Utrecht overweegt zelfs om†aangifte te doen tegen de klokkenluider.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -