"Klokkenluider Uithoflijn eiste ton zwijggeld"

© RTV Utrecht / Roel Breet
UTRECHT - Een klokkenluider die de gemeente en provincie Utrecht beschuldigt van wanbeleid bij de aanleg van de zogeheten Uithoflijn, heeft geprobeerd om bij het provinciebestuur een aanzienlijk geldbedrag los te peuteren. Het gaat om een voormalig manager bedrijfsuitvoering van de tramlijn, die eind 2016 werd ontslagen, schrijft De Telegraaf.
De klokkenluider eiste in februari 2018 schriftelijk 95.000 euro van de provincie. Bij betaling zou hij afzien van verdere activiteiten en geen verdere kosten veroorzaken. In een reactie laat Van den Bosch weten dat hij slechts een deel van geleden omzetderving en reputatieschade in rekening wilde brengen.

MEMO

Uit een intern memo, dat in bezit is van de krant, blijkt dat de provincie hoogst verontwaardigd reageerde op de eis van de ontslagen manager. Goed ingevoerde bronnen binnen het provinciebestuur spreken over oneigenlijke druk, grenzend aan afpersing.
Toen de provincie weigerde om op zijn eis in te gaan, stapte de klokkenluider naar de pers. De provincie overweegt om hem aan te klagen wegens smaad en laster na nieuwe, recente aantijgingen in het AD.

BAM

Bouwbedrijf BAM zou miljoenen te veel hebben verdiend aan de bouw van de trambaan. Volgens het AD zouden onder meer materiaal en arbeid voor 200 procent zijn opgevoerd. Ook zouden er loonkosten in rekening zijn gebracht voor mensen die niets deden. BAM, de provincie én de gemeente ontkennen de aantijgingen. Het Utrechtse college zegt zich niet te herkennen in het beeld dat is ontstaan.
Aanvankelijk zou de Uithoflijn al in juli 2018 moeten gaan rijden. De meest gunstige prognoses liggen inmiddels op komende zomer, maar waarschijnlijker is dat de trams pas eind 2019 gaan rijden. Het bouwproject kost tientallen miljoenen meer dan aanvankelijk begroot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.