Rumoerige week rond de Uithoflijn

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het wordt een pittige week voor de bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de Uithoflijn. Maandag praat de provincie verder over de financiële chaos rond de tramlijn en donderdag is het de beurt aan de gemeente Utrecht. Provinciale Staten en de gemeenteraad willen graag weten of bouwbedrijf BAM inderdaad miljoenen te veel heeft verdiend aan de bouw van de trambaan.
BAM zou 10 miljoen euro hebben gekregen zonder dat duidelijk is waarvoor. Volgens het AD zouden onder meer materiaal en arbeid voor 200 procent zijn opgevoerd. Ook zouden er loonkosten in rekening zijn gebracht voor mensen die niets deden. De krant baseert zich onder meer op uitlatingen van een voormalig manager bedrijfsuitvoering van de tramlijn.

KLOKKENLUIDER

Deze klokkenluider trok aan de bel nadat hij volgens de Telegraaf eerst nog bijna een ton had geëist van de provincie. Bij betaling zou hij afzien van verdere activiteiten en geen verdere kosten veroorzaken. Naar eigen zeggen wilde hij "slechts een deel van geleden omzetderving en reputatieschade in rekening brengen".
Toen de provincie weigerde om op zijn eis in te gaan, stapte de klokkenluider naar de pers. Bouwbedrijf BAM, gemeente én provincie verklaarden vervolgens stuk voor stuk dat de aantijgingen niet waar zijn. Het Utrechtse college zegt zich niet te herkennen in het beeld dat is ontstaan en de provincie overweegt nu om hem aan te klagen wegens smaad. Volgens gedeputeerde Dennis Straat is "hier gewoon sprake van kwaadsprekerij".
Straat zei tegen RTV Utrecht dat hij zich groen en geel ergert aan de negatieve berichtgeving rond het Uithofproject. Volgens Straat is de provincie te vertrouwen. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we zomaar 10 miljoen euro overmaken naar BAM. Alle bedragen zijn onderbouwd."

VERBIJSTERD

Maandag mag Straat zijn standpunt uitleggen tijdens een spoeddebat, maar zijn uitspraken bij RTV Utrecht vielen afgelopen week al absoluut niet in goede aarde. Oppositiepartijen in de provincie reageerden verbijsterd. "Ik ben echt geschrokken", zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Arne Schaddelee, die het absurd vindt dat Straat dreigt met aangifte tegen de klokkenluider. "Dat is van een grofheid die buiten alle proporties is. In dit land hebben we wetgeving die klokkenluiders beschermt."
PVV-leider René Dercksen zegt ook niet te twijfelen aan de woorden van de klokkenluider. "Waarom zou die man erover liegen. We hebben te maken met een college dat liegt en bedriegt. In het provinciehuis is het een volstrekte puinhoop."

JAARREKENING

Aanvankelijk zou de Uithoflijn al in juli 2018 moeten gaan rijden. De meest gunstige prognoses liggen inmiddels op komende zomer, maar waarschijnlijker is dat de trams pas eind 2019 gaan rijden. Het bouwproject kost tientallen miljoenen meer dan aanvankelijk begroot. Door de financiële chaos kan de jaarrekening van de provincie nog altijd niet worden opgemaakt.
Accountant EY doet een aanvullend onderzoek en zolang dat niet is afgerond, kan de balans niet worden opgemaakt. De minister heeft keer op keer uitstel verleend, maar oppositiepartijen waarschuwen al sinds afgelopen zomer dat haar geduld een keer opraakt. De oppositie in de provincie heeft de messen voor het debat maandag al geslepen, maar wacht ondertussen ook met smart op de verkiezingen in maart.
"Het is echt tijd dat de bezem door het bestuur gaat", zegt PvdA-leider Rob van Muilekom. "De daadkracht is al jaren volledig weg. We zijn alleen maar bezig met de Uithoflijn en jaarrekeningen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.