"IND krijgt het druk met aanvragen na versoepeling kinderpardon"

Archieffoto
Archieffoto © Koen Laureij
AMERSFOORT - Nu het kinderpardon versoepeld gaat worden, proberen asielkinderen alsnog in voor de regeling aanmerking te komen. Het Amersfoortse advocatenkantoor SERV heeft namens negen kinderen en elf familieleden op de valreep nog een aanvraag gedaan. Volgens het kantoor staan ze daarin niet alleen: "De IND krijgt het nog druk."
De NOS meldde gisteren dat ten minste dertig kinderen alsnog een aanvraag hebben gedaan. Volgens Advocaat Jan Visscher van SERV ligt dat aantal vermoedelijk vele malen hoger. "Als wij er al negen hebben, dan zou dit zo maar honderd nieuwe zaken op kunnen leveren."
Staatssecretaris Harbers kondigde dinsdagavond aan dat alle ongeveer 700 afgewezen aanvragen voor het kinderpardon opnieuw beoordeeld worden volgens de soepeler regeling. Omdat de nieuwe regeling nog niet is gepubliceerd in de Staatscourant, hopen de aanvragers ook onder de herbeoordeling te vallen.
Hoe groot de groep in totaal is, is niet bekend. Het gaat om minderjarigen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn en geen beroep hebben gedaan op het kinderpardon. Op advies van hun advocaten hebben asielkinderen opnieuw aanvraag gedaan. Een half jaar geleden zou een aanvraag waarschijnlijk zijn afgewezen. Nu maken ze weer een kans.
Voor de personen die nu pas een aanvraag doen, komt er een overgangsrecht, is te lezen in een verklaring van de IND. Binnenkort wordt meer over de regeling bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.