Bewoners in Zeist woedend over chaos na nieuwe verkeerssituatie

© RTV Utrecht
ZEIST - Opstoppingen, filevorming en gevaarlijke situaties. Voor bewoners in Zeist is de maat vol. De auto is verbannen uit een groot gedeelte van het centrum, wat volgens omwonenden leidt tot grote problemen. "Mensen die in het centrum wonen kunnen hun huis niet meer bereiken en ouderen durven het dorp niet meer in", zegt bewoner Vivienne Groenewoud, die een petitie tegen het nieuwe verkeersbeleid startte.
Toen de Zeistse haar zoontje met de auto bij school moest afzetten, wist ze niet wat ze zag. Alles was afgesloten, met een enorme verkeerschaos tot gevolg. "De enige weg die nog wél begaanbaar is, de Antonlaan, staat de hele dag vol met files. Eén van de speerpunten van dit nieuwe beleid was dat het milieuvriendelijker moest zijn, maar het stikt daar nu van de fijnstoffen. Daarnaast hebben ze de straten rondom het centrum ook afgesloten. Je kan eigenlijk alleen nog maar de snelweg op, iedereen maakt zo alsnog veel meer kilometers."
Bovendien zorgt de situatie voor onveilige omstandigheden, merkt Groenewoud op. "Mensen rijden wanhopig, als een kip zonder kop, een rondje. En dan nog een rondje, nog een rondje. Van ellende gaan ze maar tegen de richting in, maar dan loeihard, omdat ze niet betrapt willen worden. En dat terwijl er allemaal scholen in de buurt zijn."
In een opwelling besloot ze een petitie te starten en die blijkt populair. Binnen één dag heeft ze ruim duizend handtekeningen binnengehaald en ze blijven binnenkomen. Ook in verschillende Facebookgroepen wordt er steen en been geklaagd over de veranderde verkeerssituatie in Zeist. Vooral op de Antonlaan zouden de auto's continu stilstaan.

DEDAIN

"Volgens mij zijn we het in Zeist nog nooit zo met elkaar eens geweest, niemand is blij hiermee. Ronald Camstra van GroenLinks zegt dan: 'Iedereen moet gaan fietsen.' Het dedain! We leven niet meer in de jaren vijftig waarin iedereen één brood haalt en in zijn fietsmandje stopt. Iedereen moet naar werk, zet de kinderen bij school af en moet gewoon door."
Ook de ondernemers zijn volgens Groenewoud boos over het beleid. "De gemeente doet net alsof Zeist een of andere mooie binnenstad heeft zoals Amsterdam of Utrecht, maar dat is niet zo. Nu zegt iedereen: we rijden wel naar De Bilt, Driebergen of Utrecht voor de boodschappen, hoepel maar op met je autobeleid. Alle ondernemers zien dit als hun nekslag. Het plan schiet aan alle kanten, op milieuvriendelijkheid en gastvrijheid voor bewoners en ondernemers, totaal zijn doel voorbij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.