Sleutelfiguur jaarrekening vertrekt bij provincie, aangifte na lekken Uithoflijn

© RTV Utrecht / Roel Breet
UTRECHT - De provincie Utrecht doet aangifte tegen de schending van de geheimhoudingsplicht, nadat naar buiten kwam dat bouwbedrijf BAM ten onrechte tien miljoen euro kreeg voor de aanleg van de Uithoflijn. Ondertussen vertrekt een belangrijk persoon binnen de provincie, die zich bezighield met de jaarrekening, blijkt uit een memo.
Het AD schreef vorige week een artikel naar aanleiding van een anonieme bron, waarin stond dat bouwbedrijf BAM miljoenen te veel zou hebben verdiend aan de bouw van de Uithoflijn. De provincie en gemeente Utrecht zouden ongeveer tien miljoen euro hebben betaald, maar die betalingen waren nooit onderbouwd. BAM, provincie en gemeente ontkennen dat er onterechte of onrechtmatige betalingen hebben plaatsgevonden.
"In het artikel lijkt informatie te zijn opgenomen uit een geheim rapport van Integis BS, waar Provinciale Staten geheimhouding op hadden gelegd, of uit een van de interviewverslagen die gebruikt zijn voor de onderbouwing van het Integis-onderzoek", schrijven de Gedeputeerde Staten vandaag in een persbericht. Ook hebben ze besloten apart aangifte te doen vanwege "het lekken van vertrouwelijke informatie over een personele aangelegenheid naar De Telegraaf". Die krant schreef vandaag twee artikelen over de kwestie.
Ondertussen lijkt het beeld dat eerder door verscheidene media werd geschetst - dat er onvrede is onder het personeel van de provincie Utrecht en dat medewerkers vertrekken - te kloppen. Concerncontroller Erik van Wijk, die zich sinds juli 2017 bezighield met de controle van de jaarrekening, heeft een andere baan.
Volgens gedeputeerde Dennis Straat heeft zijn vertrek "geen invloed op het proces controle jaarrekening, dat gewoon doorgang vindt".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.