Achttien inbraken in vijf jaar: wie heeft het gemunt op kringloopwinkel De Waarde?

© Herman Punt
UTRECHT - Moedeloos wordt Herman Punt, eigenaar van kringloopwinkel De Waarde ervan. Voor de achttiende keer in vijf jaar is er ingebroken in zijn winkel. De inbrekers lijken het de normaalste zaak van de wereld te vinden. "Laatst heeft een van hen in de kantine nog een kopje koffie gedronken. Niet slim, want nu hebben we DNA weten veilig te stellen."
Succes hebben de inbrekers niet, want er valt écht niets in De Waarde te halen, benadrukt Punt nog maar eens. "Ik neem álles mee naar huis. Sleutels, geld, zelfs het wisselgeld van de kassa neem ik mee naar huis. Leuk dat je op de koffie komt, maar er is hier niets."
Dat belet de dieven echter niet om de kringloopwinkel aan de Veilingstraat binnen te treden. Eerder zat De Waarde op een andere locatie, aan de Helling in Utrecht, en ook toen werd er regelmatig ingebroken. Nu zit Punt acht weken in het nieuwe pand en was het vrijdagnacht dus wéér raak.
Hoewel er dus niet veel wordt buitgemaakt, zijn de kosten voor de eigenaar hoog. "Van alleen al de tweede inbraak loopt de schade alles bij elkaar op tot zo'n 2.000 euro, denk ik", aldus Punt. "Ik ben er niet voor verzekerd. De premies zijn torenhoog en wij werken zonder subsidie. Alles moeten we uit de opbrengsten van de winkel betalen, en die zijn redelijk maar niet zo hoog dat ik allerhande dure verzekeringen kan afsluiten."

KLUIZEN

Aanleiding voor de vele inbraken in het nieuwe pand lijken twee ingemetselde kluizen, die de vorige huurder in het gebouw zou hebben geplaatst. "Ze hebben steeds met gereedschap uit het magazijn de kluizen proberen open te breken, en dat terwijl er niets inzit. Daarom hebben we vandaag ook besloten om beide kluizen met grof geweld te verwijderen en open te maken. Ze staan nu voor de deur met een briefje erop: 'De kluizen zijn leeg, kijk zelf maar.'"
Punt baalt ervan dat de inbrekers het op de kringloopwinkel hebben voorzien. "Wij hebben geen winstoogmerk en op deze manier kost het heel veel tijd die je nu niet kan besteden aan de dingen waar je het eigenlijk voor doet. Maar ik en mijn vrouw - we doen het samen - laten ons niet gek maken. Bezem erdoor, schouders eronder en doorgaan. Als je de lol erin houdt, kunnen ze je dat in ieder geval niet afpakken!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.