Leven met oorsuizen: "Ik hoor die hoge pieptoon de hele dag."

Sander van Steenis uit Amersfoort leeft al elf jaar met de ziekte van Ménière.
Sander van Steenis uit Amersfoort leeft al elf jaar met de ziekte van Ménière. © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Een piep, brom, fluit of suis. Mensen die aan de ziekte van Ménière lijden, horen dit vierentwinig uur per dag, zeven dagen per week. De Stichting Hoormij uit Houten vraagt deze week extra aandacht voor de ziekte én voor oorsuizen.
"Het is alsof je langs het spoor woont. In het begin hoor je de treinen, maar later niet meer. Je went eraan." Sander van Steenis uit Amersfoort leeft al elf jaar met de ziekte van Ménière. Hij was 39 toen hij ineens te maken kreeg met oorverdovende geluiden in zijn hoofd. "Ik hoor de hele dag een hoge pieptoon. En zeker als we het er nu over hebben, hoor ik het extra. In het begin is het verschrikkelijk en echt heel erg. Maar er valt nu mee te leven."
Verslaggever Dennis van Ommeren sprak met Sander en Joost. Zij hebben beiden al jaren last van oorsuizen.

GEWENNING

In Nederland lijden ongeveer twintigduizend mensen aan de ziekte van Ménière. Zij hebben last van duizelingen, oorsuizen en gehoorverlies. Deze symptomen zijn er niet alijd, maar de patiënt krijgt ze regelmatig als een aanval over zich heen.
Sander hoort de oorsuizen wél de hele dag. Maar hij heeft een manier gevonden om ermee om te gaan. Zo zijn er ook dagen dat hij de geluiden bijna niet hoort, terwijl ze er wel zijn. "Dan druk ik het weg. Je moet dan gewoon aan andere dingen denken. Het is er wel, maar als je aan andere dingen gaat denken en je concentratie verlegt, dan hoor je het niet meer."
Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je 's avonds naar bed wil. Want hoe verdruk je die geluiden als het verder helemaal stil is? "Dan moet je bezig zijn met in slaap komen. Het is een kwestie van oefenen, het is aan te leren. Mijn vriendin zegt wel eens: 'joh, je was binnen dertig seconden vertrokken!' Dat klopt dan ook, ik ben dan moe en slaap gelijk."
Ik hoor een tingel: net alsof iemand de hele dag met een lepeltje tegen een glas zit te tikken
Joost Treebusch - Stichting Hoormij

AANDACHT

De Stichting Hoormij in Houten organiseert deze week de 'Week van het Oorsuizen'. Joost Treebusch is vrijwilliger bij de stichting. Hij heeft al dertig jaar last van oorsuizen. Ik hoor de heel dag een tingel. Net alsof iemand met een lepeltje tegen een glas zit te tikken. Dat is heel irritant eigenlijk."
Volgens Treebusch is het heel belangrijk dat er aandacht is voor de ziekte van Ménière én voor oorsuizen. "Als ik zie dat er elke week twintigduizend jongeren met gehoordproblemen bijkomen, dan is dat veel te veel. En als er aandacht voor is, als wetenschappers en behandelaars zich er écht op richten, dan kunnen we misschien ooit iets aan oorsuizen doen. Maar dan moet er ook vanuit de overheid geld voor vrij worden gemaakt. Meer geld dan nu, zodat onderzoeken écht kunnen plaatsvinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.