Koningsdag Amersfoort: dit is de route die de Oranjes gaan lopen

Het Koningspaar tijdens een bezoek aan Amersfoort in 2017. Bewerking RTV Utrecht.
Het Koningspaar tijdens een bezoek aan Amersfoort in 2017. Bewerking RTV Utrecht. © ANP
AMERSFOORT - De Koningsdagroute in Amersfoort start op de Kleine Haag bij Mariënhof en eindigt op het Eemplein. Dat heeft de gemeente vanmorgen bekendgemaakt.
Het bezoek van de Koninklijke Familie op 27 april zal zo'n twee uur duren. De route die de Oranjes lopen is 1.075 meter lang en vol geprogrammeerd met evenementen en ontmoetingen.
De wandeling gaat via de Zuidsingel en de Varkensmarkt, een stukje door de Langestraat en via de Krankeledenstraat naar het Lieve Vrouwekerkhof. Vanaf die plek gaat de route via de Westsingel, naar het Stadhuisplein. Vervolgens bereikt het gezelschap via het Burgemeester Brouwerplantsoen de Koppelpoort om daarna te 'finishen' op het Eemplein.
Onze verslaggever Dennis van Ommeren liep alvast de route.
De route
De route © Gemeente Amersfoort
Burgemeester Lucas Bolsius spreekt van een mooi decor voor Koningsdag. "Het is een interessante route waarin we zowel historische als moderne aspecten van Amersfoort laten zien. We hebben gezocht naar de plekken waar voldoende ruimte is voor deelnemers én publiek. Koningsdag is namelijk een feest van ontmoeting tussen Amersfoorters, mensen uit de regio en de koning en zijn familie." 
Burgemeester Bolsius over de Koningsdagroute

INLOOPAVONDEN

De gemeente organiseert op 11 en 13 februari inloopavonden in het stadhuis voor bewoners en ondernemers die aan of dicht bij de route wonen of op een andere manier een effect voorzien. Deze avonden zijn bedoeld om in contact te komen met de organisatie en te overleggen over mogelijke effecten en hoe hier met programmeren en organiseren rekening mee gehouden kan worden. Inlopen kan tussen 17.00 en 20.00 uur.
Aan het binnenhalen van de landelijke Koningsdagviering ging een jarenlange lobby vooraf. De gemeente opende in oktober een digitale ideeënbus voor een mooie invulling van het verjaardagsfeest. Daarop zijn honderden reacties binnengekomen van inwoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.