Deels eerherstel voor IJsselsteinse ex-wethouder Van der Lugt

© Gemeente IJsselstein / Google Streetview
IJSSELSTEIN - Beschuldigingen die de IJsselsteinse klokkenluider Nathalie Kriek vorig jaar deed aan het adres van wethouder Anastasia van der Lugt, waren voor een deel onrechtmatig. De rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat Kriek de inmiddels vertrokken wethouder onder meer ten onrechte heeft beschuldigd van bewuste belangenverstrengeling.
De zaak draait om het kinderopvangbedrijf waar Van der Lugt eigenaar van was. Om belangenverstrengeling te voorkomen, nam ze toen ze vorig jaar wethouder werd afstand van dat bedrijf. Ze stelde een andere bestuurder aan, maar volgens haar critici bleef Van der Lugt op de achtergrond betrokken bij de opvang. Bovendien zou haar vervanger volstrekt incapabel zijn geweest.
Nathalie Kriek, moeder van drie kinderen die bij het bedrijf van Van der Lugt werden opgevangen, kaartte die situatie in november vorig jaar aan via een email aan lokale politici. De als wethouder opgestapte Van der Lugt voelt zich beschadigd door de uitlatingen van Kriek en heeft ze voorgelegd aan de rechter.

MARIONET

De voorzieningenrechter Midden-Nederland heeft de beschuldigingen in de mail een voor een bekeken en ze voor een deel als onrechtmatig beoordeeld. Zo had Kriek niet mogen schrijven dat de interim-bestuurder van de opvang een marionet was van Van der Lugt. Ook heeft ze ten onrechte gesuggereerd dat Van der Lugt al veel langer wist dat ze wethouder zou worden en daarom eerder actie had moeten ondernemen.
Kriek moet haar beschuldigingen van de rechter rectificeren in een bericht aan dezelfde ontvangers als die van haar eerdere mail. Ze heeft daar inmiddels aan voldaan, maar gaat wel in hoger beroep.
De IJsselsteinse wijst er daarbij op dat de rechter niet alle uiltatingen in de mail onrechtmatig vond. Zo kon ze haar opvatting dat er organisatorisch van alles mis was op de opvang afdoende met feiten ondersteunen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.