Bomenkap voor rondweg Amersfoort mag van voorzieningenrechter

© Uit animatie door gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort mag van de de voorzieningenrechter van de Raad van State morgen beginnen met het kappen van bomen om de aanleg van de westelijke rondweg mogelijk te maken. Tegenstanders van de bomenkap hebben in een spoeduitspraak bot gevangen bij het hoogste rechtsorgaan van Nederland.
De tegenstanders betoogden dat de kap negatieve gevolgen heeft voor vijf diersoorten. Daar zijn onvoldoende bewijzen voor, zegt de voorzieningenrechter. Die verwacht dat de Raad van State in de bodemprocedure tegen de uitspraak niet tot een ander oordeel zal komen.
Carol Franssen van de Vereniging Behoud Bos Birkhoven en Bokkeduinen zag de uitkomst al aankomen, maar is er wel teleurgesteld over. Hij ziet nog wel juridische mogelijkheden, onder meer door de zaak Europees aan te kaarten: ''Het zijn Europese richtlijnen dat de overheid moet toezien op de bescherming van kwetsbare diersoorten.''
De tegenstanders hadden eerder al nederlagen geleden bij lagere rechters. Voor de aanleg van de weg moeten duizenden bomen verdwijnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.