Werkzaamheden Utrechtse Croeselaan: "Raadsel dat er nog geen ongeluk is gebeurd"

Omwonenden Croeselaan vrezen ongelukken door werk op en rond de Croeselaan
Omwonenden Croeselaan vrezen ongelukken door werk op en rond de Croeselaan © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijk Zuidwest maken zich zorgen over de bereikbaarheid van hun wijk. Momenteel werkt de gemeente aan een nieuwe busbaan en ligt ook de Kanaalweg open vanwege de aanleg van een warmteleiding voor de stadsverwarming. Het gevolg is dat het verkeer vaak muurvast staat tijdens de spits, zeggen wijkbewoners.
Vooral aan de Croeselaan, een belangrijke weg die uitkomt bij de Jaarbeurs en Utrecht Centraal, is het vaak druk. "We zitten al maanden in de rommel", zegt een man die zijn hond uitlaat in het gebied. "Ik heb kort geleden nog de uitvoerder van dit project aangesproken op de verkeersonveiligheid. Met name overstekende fietsers, we zitten hier vlakbij een openbare lagere school. Dat er nog geen ongelukken gebeurd zijn is voor mij een raadsel", klaagt een van de omwonenden.

VERKEERSCHAOS

Erik de Bruin van de wijkraad Zuidwest valt de man bij. "Geen woord van gelogen, de overlast is zeer groot." Auto's staan soms een half uur vast, betoogt De Bruin. "En dan rijden inderdaad de auto's over het fietspad tegen het verkeer in om toch maar in delen van de wijk te komen die anders niet bereikbaar zijn."
De politieke partij Student & Starter stelde vorige week al mondelinge vragen over de bereikbaarheid van de wijk. De partij pleitte onder meer voor duidelijkere omleidingsroutes en vroeg de wethouder om verdere maatregelen te nemen om hinder van werkzaamheden te beperken. "Er moeten matrixborden komen met duidelijke aanwijzingen, zegt fractievoorzitter Tim Homan, terwijl hij kijkt naar het verkeer op de Croeselaan. "Ook is het fietspad te smal voor tweerichtingsverkeer. Ik vind dit wel gevaarlijk."

BEREIKBAARHEIDSREGISSEUR

Verantwoordelijk wethouder Van Hooijdonk reageert schriftelijk. De aanpassingen aan wegen en het bouwen van huizen en kantoren zijn nodig om dit deel van de stad gezond, aantrekkelijk en bereikbaar te maken, staat te lezen.
Tekst gaat verder onder de video:
Ingesloten door werkzaamheden in Utrecht
"We stemmen de werkzaamheden op elkaar af met veel aandacht voor de communicatie, met omwonenden, en bij omleidingen. Iedereen krijgt helaas wel met hinder te maken en we begrijpen dat het vervelend kan zijn. Daarom is goede communicatie heel belangrijk en om die nog beter te maken hebben we nu ook een bereikbaarheidsregisseur in dienst. Die kan snel op signalen reageren en voor nog betere afstemming zorgen."
Een leraar van een school in de buurt noemt zo'n gesprek een begin. En hard nodig, want bij de Jaarbeurs worden in de toekomst nog duizenden woningen gebouwd. "We verwachten dan toch dat het verkeer helemaal niet meer doorstroomt. En voor nu: je hebt een fietspad richting centraal. Daarna heb je een autoweg, nog een autoweg en dan weer een fietspad. Vooral 's ochtends is het een heel gevaarlijk punt." 
Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met omwonenden en de politiek over de veiligheid aan de Croeselaan
Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met omwonenden en de politiek over de veiligheid aan de Croeselaan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.