Onrust over Uithoflijn vanavond inzet van spoeddebat bij provincie

© RTV Utrecht / Roel Breet
PROVINCIE UTRECHT - Na een tumultueus weekend in het provinciehuis, met aangiftes en een nieuw informatielek naar de pers, worden vandaag de messen geslepen voor een nieuw spoeddebat in Provinciale Staten over de Uithoflijn. Al is er bij de coalitie sprake van een bot randje.
De oppositie in de provincie schreeuwt al meerdere weken moord en brand om het uitblijven van een jaarrekening uit 2017. De coalitiepartijen wachten stilletjes de ontwikkelingen af, maar ook daar speelt inmiddels irritatie en teleurstelling op de achtergrond. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de lokale media.
WAAR GAAT HET OM?
Vorige week verscheen in het Utrechts Nieuwsblad een artikel over mogelijke wanbetalingen van de provincie aan aannemer BAM, die druk sleutelt aan de Uithoflijn. Van 10 miljoen euro zou niet te zijn herleiden waar het bedrag aan is uitgegeven. De bronnen die worden aangeleverd zijn voor een groot deel anoniem.
Het artikel zou een verklaring moeten zijn voor het maandenlange onderzoek van de accountant naar de jaarrekening binnen de provincie. Door dat onderzoek krijgt de provincie voorlopig geen geld (en dat gaat om miljoenen) van het Rijk. Details uit dat onderzoek zijn vooralsnog strikt geheim.
De informatie in de krant komt dan ook uit een geheim rapport. Bij RTV Utrecht ontkent Gedeputeerde Dennis Straat de aantijgingen in dit artikel en dreigt met aangifte tegen een 'klokkenluider', die al eerder met de pers praatte over wanbeleid bij de tramlijn richting het Utrecht Science Park.
De Telegraaf bericht daarna dat deze klokkenluider bij het provinciebestuur een ton probeerde los te peuteren, omdat hij anders meer informatie naar buiten zou brengen. Wederom komt de informatie uit anonieme bronnen, wat de druppel in de emmer van de provincie doet overlopen.
Gedeputeerde Staten is de lekkages beu en zet de aangifte door. Iedereen die geheime informatie lekt (naar de pers), wat strafbaar is, krijgt een rechtszaak aan de broek. In de verklaring wordt niemand concreet benoemd, maar er zijn vermoedens. Of de eerder genoemde klokkenluider juridisch wordt aangepakt wordt in het midden gelaten.

CAMPAGNETIJD

De commotie is, met de verkiezingen in aantocht, koren op de molen voor de campagnekaravaan. Met name de oppositie grijpt elke gelegenheid nu extra aan om stampij te maken. En met dat in het achterhoofd is nog een verband te trekken. In de Utrechtse gemeenteraad, die ook verbolgen is over de onthullingen in de krant, blijkt veel minder gedoe te zijn. Ze hebben wel vragen, maar alle partijen trekken daarin meer samen op.
In de provincie is al sinds december een duidelijke tweedeling ontstaan tussen oppositie en coalitie. De afgelopen tijd vormt de oppositie, van PvdA tot PVV op dit dossier zoveel mogelijk een collectief front. De partijen spreken wel tegen dat de commotie hen politiek gewin oplevert.
"Dit is geen partijpolitiek, dit is geklungel vanuit de provincie. Daarom zitten we er bovenop", aldus Rob van Muilekom van de PvdA vanmorgen op Radio M Utrecht. "Denk je dat we met deze rommel ook maar een stem gaan winnen?", vraagt de SGP zich hardop af. De aangifte vanuit de provincie wordt door de oppositiepartijen gezien als een afleidingsmanoeuvre.
Rob van Muilekom van de PvdA

STILLE COALITIE

Tegelijkertijd is het opmerkelijk hoe de coalitiepartijen op de achtergrond blijven. Zo wacht Chris Westerlaken van het CDA in alle rust af wat er gaat gebeuren, zij het met de nodige irritatie en teleurstelling. "Er schijnt een herhaaltoets gebruikt te zijn op een aantal publicaties, voor ons is dit niets nieuws", zo zegt de fractieleider wijzend naar berichtgeving in de media. "De informatie waar we vanavond in het debat over praten is al bekend onder Statenleden."
Ook D66 vindt het jammer dat ''vertrouwen en positieve kritiek ontbreken''. Lijsttrekker voor de partij, Marc de Droog, wil het onderzoek afwachten. "We komen telkens weer terug op hetzelfde punt uit 2017, waarvan we al weten dat het niet goed ging." Hij wijst op de verbeterslagen die ondertussen zijn gemaakt in de provinciale organisatie om herhaling te voorkomen.
De Droog geeft ook aan dat het vragenvuur en de gestrekte benen waarmee de oppositie erin gaat, zorgen voor een vicieuze cirkel. "Hoe meer antwoorden je krijgt, hoe meer vragen je gaat stellen als je er met wantrouwen naar kijkt", aldus de D66-leider.

SPOEDDEBAT

Wie een jaar terug in de tijd gaat ziet weinig verandering. Politiek gezien lagen de Staten destijds met elkaar overhoop over de meerkosten en extra tijd van de Uithoflijn en gedeputeerde Verbeek-Nijhof besloot op te stappen. Inmiddels is de tram uit het zicht geraakt en vindt het politieke spel plaats op de achterliggende financiën.
De tweedeling leidt ertoe dat het een lange avond gaat worden in het provinciehuis. "Ik heb in ieder geval twee lunchpakketjes bij me", aldus Westerlaken van het CDA.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.