'Stiekem' nest gewisseld voor ooievaarspaar Oudewater

© Gemeente Oudewater / Johan van Dulken
OUDEWATER - De ooievaars in Oudewater hebben een nieuw nest. Vandaag is het oude nest van het stadhuis getild en is er een ander op gezet.
Het oude ooievaarsnest had een opknapbeurt nodig en zou begin januari weggehaald worden. Maar toen bleek dat het nog bewoond werd. De verwachting was dat het ooievaarspaar dat het nest bewoonde uitgevlogen zou zijn naar warmere oorden, maar dat bleek deze winter niet het geval.
"Overdag zijn ze bij de boer om eten en drinken te zoeken en 's nachts zitten ze weer op het nest", zei Johan van Dulken vorige maand. Hij begeleidt vanuit de gemeente Oudewater dit ooievaarsproject. "Je kunt het nest niet weghalen want dan bestaat de kans dat ze niet meer terugkomen. Dan moet je maar afwachten of zich weer een ander paartje meldt en anders blijft het nest leeg."

NIEUWE BROEDPLAATS

Maar omdat het nest niet meer voldeed aan de maatstaven van een goed ooievaarsnest en dus aan vervanging toe was, moest er een ander plan worden bedacht. De vorige broedplaats is daarom opgemeten en een nestbouwer heeft een nieuwe gemaakt.
Vanmorgen is het nieuwe nest met een hoogwerker op de schoorsteen van het stadhuis aan de Visburg gehesen. Nu maar hopen dat het ooievaarspaar niets merkt van hun nieuwe huis en dat ze zich er vanavond weer zonder problemen in nestelen.
Vanuit het nest op het stadhuis in Oudewater hebben de ooievaars een mooi uitzicht over de stad
Vanuit het nest op het stadhuis in Oudewater hebben de ooievaars een mooi uitzicht over de stad © Gemeente Oudewater / Johan van Dulken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.