Omwonenden station Abcoude willen maatregelen voor parkeerproblematiek: "Vol is vol"

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
ABCOUDE - De parkeertarrieven in veel steden rijzen de pan uit. Vooral in Amsterdam merken ze dat. Daar ga je vanaf 1 april 7,50 euro betalen. En wat doe je dan als automobilist? Dan zet je je auto bij station Abcoude, want daar is het gratis.
"Mensen die op fietsvakantie gaan, zetten de auto hier neer, pakken de fiets en komen na drie dagen weer terug. Maar ook mensen die in Amsterdam Zuid-Oost wonen. Die mogen daar niet meer lang parkeren en zetten hun auto bij het station neer en pakken de trein", vertelt Abcoudenaar Ton Pepping.

SCHIPHOL

Ook veel mensen die naar Schiphol moeten weten dat je bij station Abcoude en de straten eromheen gratis kan parkeren. Het gevolg is dat het hele gebied rondom het treinstation helemaal vol staat. De omwonenden kijken de hele dag tegen volle straten aan en kunnen soms zelf hun auto niet meer kwijt. Pepping: "Er kan eigenlijk niks meer bij, vol is vol."
Rondom station Abcoude staat het helemaal vol met auto's

BUSSTATION

Het invoeren van betaald parkeren, blauwe zones en parkeervergunningen voor omwonenden: het zou allemaal kunnen bijdragen aan het oplossen van het parkeerprobleem hier. En wellicht zou de bus bij het station in Abcoude kunnen stoppen, zodat mensen de auto niet hoeven te nemen. Dat is nu namelijk niet het geval, weet Pvda/GroenLinks-raadslid Esther Grondijs. "Iedereen zet zich hier al jaren voor in. We zijn inmiddels twee concessies verder en nog steeds mag de bus van de provincie niet langs het station. Daar snapt echt niemand wat van."

MEER PARKEERPLEKKEN

Naast verschillende maatregelen zou ook het braakliggende veldje naast het station gebruikt kunnen worden als parkeerplek. Nu ligt het maar te verpieteren. De spoorwegen heeft het stuk grond ooit verkocht aan een projectontwikkelaar. "Het is zo zonde van die grond, het had gewoon gebruikt moeten worden", zegt Ton Pepping.
Tegelijkertijd weten Pepping en raadslid Grondijs ook dat meer parkeerplekken het probleem uiteindelijk niet oplost. Daardoor wordt station Abcoude nog aantrekkelijker als parkeerhaven. Grondijs: "We moeten niet bijbouwen, want dan maken we de magneet nog groter. We moeten reguleren.

AMSTERDAM

De gemeente De Ronde Venen gaat in gesprek met Amsterdam om te kijken wat die gemeente kan doen om de parkeerproblematiek in Abcoude te verlichten. Daarnaast doet de provincie Noord-Holland een onderzoek naar de parkeerdruk op stations die gratis parkeren aanbieden. Ook bij station Breukelen speelt het probleem.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.