Chauffeur van auto moordcommando Overvecht: ''Ik wist niet dat het om een liquidatie ging''

© Michiel van Beers
UTRECHT - In de extra beveiligde rechtbank Schiphol is de rechtszaak over de vergismoord op Hakim Changachi in Utrecht en de verijdelde aanslag op drugscrimineel Khalid 'Imo' H. vandaag van start gegaan. Er is maar één verdachte die bereid is te praten, de 26-jarige Jerrel Z. uit Zaanstad.
Changachi werd op 12 januari 2017 bij vergissing doodgeschoten in de portiek van zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht Overvecht. Het werkelijke doelwit was Khalid H., een crimineel die in dezelfde flat woonde. Maar H. voelt nattigheid als hij wordt gevolgd door een verdachte Skoda Fabia en waarschuwt de politie.
Na een wilde achtervolging crasht de auto op de A1 bij Huizen. Onderweg blijken meerdere automatische wapens en munitie uit het raam te zijn gegooid. In de rechtszaal vertelt Jerrel dat hij niets van die wapens wist en alleen heeft gemerkt dat medeverdachte Marciano D. wat op de achterbank zat te rommelen. Hij was zelf in paniek en moest zijn ogen op de weg houden.

LIQUIDATIE JUSTIN

Het OM verdenkt Jerrel Z. niet van betrokkenheid bij de moord op Changachi. Hij zou slechts de chauffeur zijn geweest bij de mislukte tweede poging Imo om te brengen. Na de vergismoord werd Z. door kennis Marciano D. gevraagd voor een klus. Er zou hem niet zijn verteld dat een liquidatie het doel van de rit was, hij dacht dat het om ripdeal ging. Omdat hij in geldnood zat, stemde Z. toe.
Met de andere verdachten samen worden daags voor de geplande moord verschillende plaatsen in Utrecht verkend, waar doelwit Khalid H. vaak komt. Een van de mannen in de auto is Justin Jap Tjong, die op een gegeven moment aangeeft niet meer mee te willen doen en uitstapt. De anderen waarschuwden hem dat dit gevolgen heeft, zegt Z.. Twee weken later wordt Justin vermoord.

ORGANISATIE

Z. vertelde hoe hij door D. werd voorgesteld aan meerdere mensen die bij de voorbereiding betrokken waren, onder wie medeverdachten Guyno O. en Ferrel T.. Zij waren het volgens het OM die Hakim Changachi een dag eerder doodschoten. Volgens Z. ging het om een geordende organisatie.
Jerrel Z. zegt alles open en eerlijk te hebben verteld, omdat medeverdachte Marciano hem de schuld in de schoenen zou proberen te schuiven. Die zegt dat hij tijdens de politieachtervolging op de achterbank lag te slapen en pas wakker werd bij de crash.

ZWIJGGELD

Na zijn aanhouding zouden medeverdachten Guyno O. en Ferrel T. de moeder van Z. thuis hebben opgezocht. Zij kende de mannen niet. De twee zouden hebben gezegd dat Ferrel 'niets had gedaan, niets wist en zijn mond dicht moest houden. Ook boden ze geld aan.
In de rechtszaal vertelde de vrouw dat ze de moeder van medeverdachte Marciano ook geld hadden gegeven. De twee werden nog als getuige gehoord in de rechtszaal, maar beriepen zich op hun verschoningsrecht.

VEELPLEGER

Jerrel Z. hoort bij de zogenoemde Top 600 van veelplegers en zit al sinds zijn jeugd in de criminaliteit. Hij zat in jeugddetentie en werd eerder onder meer veroordeeld voor openlijke geweldpleging, wapenbezit, diefstal en heling.
Morgen gaat de zaak tegen Z. verder. Dan komt het OM met de strafeis en houdt advocaat Yehudi Moszkowicz zijn pleidooi.

OPDRACHTGEVERS

De andere drie verdachten staan vanaf woensdag voor de rechter en horen volgende week welke straf tegen hen wordt geëist. Waarschijnlijk wordt dan ook ingegaan op de vermeende opdrachtgevers voor de liquidaties.
Het OM houdt criminelen Ridouan Taghi en Said Razzouki daarvoor verantwoordelijk. Kroongetuige Nabil B. heeft daarover verklaringen afgelegd. Hij wordt verdacht van de voorbereiding van de vergismoord en moordpoging. Daarover loopt een grote aparte rechtszaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.