RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oppositie provincie wil nieuw onderzoek naar Uithoflijn-deal, debat tot donderdag geschorst

PROVINCIE UTRECHT - Oppositiepartijen in de Provinciale Staten willen een deskundige laten kijken naar de betalingendieaannemer BAM krijgt voor de aanleg van de Uithoflijn. De coalitiepartijen willenzo'n second opinion niet, uit angst voor nieuwe vertragingen voor de tramverbinding tussen Utrecht Centraal en het Utrecht Science Park. Ook vinden ze de verdachtmakingen van de oppositie overdreven.

Het verzoek kwam vanavond naar voren in een fel spoeddebat over de betalingen aan het bouwbedrijf. De oppositie wantrouwt die naberichtenin het AD Utrechts Nieuwsblad. De krantschrijft op basis van anonieme bronnen dat er 10 miljoen is betaald zonder dat te zeggen is waaraan dat geld is uitgegeven.

AANGIFTE
Ook de aangekondigde aangifte van de provincie vanwegehet lekken van informatie maakte in de Statenzaal de tongen los. Gedeputeerde Dennis Straatheeft vorige weekin een uitzending van UVandaag gezegd dat hij de klokkenluider die de krant inlichttemogelijk juridisch wil vervolgen.Afgelopen weekend werd dat in een verklaring uitgelegd als aangifte vanwege "schending van de geheimhoudingsplicht."

Zowel coalitie als oppositiewillen wetentegen wie de provincie nu aangifte gaat doen en waarover. De gedeputeerde kon daarnog netover kwijt dat hij vindt dat hij heeft bijgedragen aan de verwarring die erover ontstond, maar zijn reactiewerd onderbroken door een schorsing van het debat.

DEBAT GESCHORST
Het provinciedebat werd onverwacht afgebroken, omdat Provinciale Staten eerst een geheim stuk van die betalingen wil kunnen bestuderen. Dat verzoek werd goedgekeurd, maar daardoor was er wel enkele dagen uitstel nodig. Fractievoorzitter Ren Dercksen van de PVV wildede informatieeerst zien, voordat er donderdag verder wordt gesproken met gedeputeerde Straat.

"Hetstukgaat overeengeschil over de spoorconstructie van de tram", aldus Dercksen. "Een geschillencommissie heeft daarover geoordeeld, hoofdzakelijk in het voordeel van de provincie waardoor er geen betalingsverplichting zou zijn. Mijn zorg is dat er geld betaald gaat worden terwijl dat mogelijk niet zou hoeven. En dat willen we met deze inzage gaanuitsluiten."

De accountant van de provincie doet voor het opmaken van de jaarrekening van 2017 al maandenlang onderzoek naar de betalingen aan BAM. Oppositiepartijen willen dat deaannemer geen geld meer krijgttotdathet accountantsonderzoek is afgerond.

KRITIEK
Het debat ging vanavond gepaard met de nodige kritiek vanuit de oppositie. "Er is iets aan de hand, anders hadden we nu wel een jaarrekening gehad", zo opende de SP die het spoeddebat aanvroeg. De oppositie wil dat de coalitie ook die ernst van de situatie inziet. De uitingen van aangiftes afgelopen weekend leiden volgens de SGP af van waar het werkelijk om draait.

De coalitiepartijen wilden daar niet aan en reageerden zichtbaar gerriteerd. Ze benadrukten dat de informatie uit de krant komt en nergens is geverifieerd. Het CDA noemde het debat "opgewarmde prak", omdat veel van de geheime stukken voor de coalitie al bekend waren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -