Oppositie provincie wil nieuw onderzoek naar Uithoflijn-deal, debat tot donderdag geschorst

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Oppositiepartijen in de Provinciale Staten willen een deskundige laten kijken naar de betalingen die aannemer BAM krijgt voor de aanleg van de Uithoflijn. De coalitiepartijen willen zo'n second opinion niet, uit angst voor nieuwe vertragingen voor de tramverbinding tussen Utrecht Centraal en het Utrecht Science Park. Ook vinden ze de verdachtmakingen van de oppositie overdreven.
Het verzoek kwam vanavond naar voren in een fel spoeddebat over de betalingen aan het bouwbedrijf. De oppositie wantrouwt die na berichten in het AD Utrechts Nieuwsblad. De krant schrijft op basis van anonieme bronnen dat er 10 miljoen is betaald zonder dat te zeggen is waaraan dat geld is uitgegeven.

AANGIFTE

Ook de aangekondigde aangifte van de provincie vanwege het lekken van informatie maakte in de Statenzaal de tongen los. Gedeputeerde Dennis Straat heeft vorige week in een uitzending van UVandaag gezegd dat hij de klokkenluider die de krant inlichtte mogelijk juridisch wil vervolgen. Afgelopen weekend werd dat in een verklaring uitgelegd als aangifte vanwege "schending van de geheimhoudingsplicht."
Zowel coalitie als oppositie willen weten tegen wie de provincie nu aangifte gaat doen en waarover. De gedeputeerde kon daar nog net over kwijt dat hij vindt dat hij heeft bijgedragen aan de verwarring die erover ontstond, maar zijn reactie werd onderbroken door een schorsing van het debat.

DEBAT GESCHORST

Het provinciedebat werd onverwacht afgebroken, omdat Provinciale Staten eerst een geheim stuk van die betalingen wil kunnen bestuderen. Dat verzoek werd goedgekeurd, maar daardoor was er wel enkele dagen uitstel nodig. Fractievoorzitter René Dercksen van de PVV wilde de informatie eerst zien, voordat er donderdag verder wordt gesproken met gedeputeerde Straat.
"Het stuk gaat over een geschil over de spoorconstructie van de tram", aldus Dercksen. "Een geschillencommissie heeft daarover geoordeeld, hoofdzakelijk in het voordeel van de provincie waardoor er geen betalingsverplichting zou zijn. Mijn zorg is dat er geld betaald gaat worden terwijl dat mogelijk niet zou hoeven. En dat willen we met deze inzage gaan uitsluiten."
De accountant van de provincie doet voor het opmaken van de jaarrekening van 2017 al maandenlang onderzoek naar de betalingen aan BAM. Oppositiepartijen willen dat de aannemer geen geld meer krijgt totdat het accountantsonderzoek is afgerond.

KRITIEK

Het debat ging vanavond gepaard met de nodige kritiek vanuit de oppositie. "Er is iets aan de hand, anders hadden we nu wel een jaarrekening gehad", zo opende de SP die het spoeddebat aanvroeg. De oppositie wil dat de coalitie ook die ernst van de situatie inziet. De uitingen van aangiftes afgelopen weekend leiden volgens de SGP af van waar het werkelijk om draait.
De coalitiepartijen wilden daar niet aan en reageerden zichtbaar geïrriteerd. Ze benadrukten dat de informatie uit de krant komt en nergens is geverifieerd. Het CDA noemde het debat "opgewarmde prak", omdat veel van de geheime stukken voor de coalitie al bekend waren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.