Bomenkap Amersfoort: "Een juridisch steekspel, alleen maar bedoeld om te rekken"

© Gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort zou vandaag beginnen met het kappen van bomen voor de aanleg van de westelijke rondweg, maar tegenstanders staken daar opnieuw een stokje voor. Ze vroegen de rechter om een voorlopige voorziening, een spoedprocedure in het bestuursrecht, en kregen die ook. Volgens wethouder Hans Buijtelaar is het inmiddels een juridisch steekspel geworden, alleen maar bedoeld om voor nog meer vertraging te zorgen.
"We hebben ontheffing bij de provincie aangevraagd om te mogen kappen. Dat is keer op keer toegewezen. En keer op keer wordt daar bezwaar tegen gemaakten keer op keer wordt dat afgewezen. Dus, ja, het is eigenlijk alleen maar bedoeld om de zaak wat op te rekken en te zorgen dat er nog meer kosten moeten worden gemaakt."
De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft gisteren bepaald dat de gemeente moet wachten tot een rechtszaak aanstaande vrijdag. Tegenstanders betogen dat de kap negatieve gevolgen heeft voor vijf diersoorten. De zaak dient vrijdag om 10.00 uur bij de rechtbank Midden-Nederland. Tot die tijd moeten de ruim drieduizend bomen met rust worden gelaten.
De Raad van State had de bezwaren deze week juist nog van tafel geveegd. Door het uitstel zou de planning van de bomenkap weer in gevaar kunnen komen, zegt Buijtelaar. "Het broedseizoen voor vogels is bepalend voor de uiteindelijke planning. Dat betekent dan mogelijk weer een aantal maanden uitstel."
"Het is een dossier dat heel veel tijd en aandacht vergt", zegt Buijtelaar. "Als je ziet dat je te maken hebt met tegenstanders die keer op keer afgewezen worden, dan is het wel een keer klaar."
Wethouder Buijtelaar over het uitstel van de bomenkap

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.