Utrecht was een nucleair doelwit

De stad Utrecht was een nucleair doelwit.
De stad Utrecht was een nucleair doelwit. © RTV Utrecht
SOESTERBERG - In het depot van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg ligt op een tafel een bijzondere Poolse mititaire stafkaart uitgeklapt. De kaart is zo'n drie bij drie meter en laat heel Noord-Europa zien. Het is een strategische uiteenzetting van de aanval op West-Europa door Polen in 1970.
De kaart is in opdracht gemaakt door generaal Jaruzeski, later de president van Polen. Maarten buigt naar Utrecht en ziet een rode bom getekend op de stad Utrecht. "Betekent dat bommetje dat Utrecht een nucleair doelwit was?" Conservator Alfred Staarman van het Nationaal Militair Museum beaamt de veronderstelling. Utrecht was in 1970 tijdens de koude oorlog een nucleair doelwit.
Een atoombom op Utrecht
Een atoombom op Utrecht © rtv utrecht
Het Nationaal Militiar museum bereidt een tentoonstelling voor over de koude oorlog. De tentoonstelling opent 23 februari. In de aanloop er naar toe komen er verschillende bijzondere koude oorlogobjecten richting het Museum in Soesterberg. Een kopie van de atoombom op Nagasaki, een Britse Chieftan-tank en de Poolse aanvalskaart zijn er al.
Maarten bij de Poolse aanvalskaart
Maarten bij de Poolse aanvalskaart © rtv utrecht
Maarten: ''Ga naar deze tentoonstelling, samen met uw familie, en ga dan voor die aanvalskaart staan en denk dan even aan de absurdistische waanzin dat deze kaart verbeeld. Een bom op Utrecht: hoe belachelijk klinkt dat."
De tentoonstelling 'Als de Russen komen' opent op 23 februari in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Van Rossem Vertelt: Utrecht was een nucleair doelwit

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.