Eis: acht jaar cel voor verijdelde moordaanslag op Khalid H.

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie wil dat Jerrel Z. acht jaar de cel in gaat wegens voorbereiding van de verijdelde moordaanslag op Khalid 'Imo' H. op 14 januari 2017 in Utrecht Overvecht. H. zou het eigenlijke doelwit zijn geweest toen twee dagen eerder Hakim Changachi bij vergissing werd doodgeschoten.
In de rechtszaak die zeker zeven dagen gaat duren, staan vier mannen uit Amsterdam en omgeving terecht. Jerrel Z. en Marciano D. worden verdacht van voorbereiding van de verijdelde aanslag op Khalid H. en medeverdachten Guyno O. en Ferrel T. van de zogenoemde vergismoord op Hakim Changachi. Een derde betrokkene, Justin Jap Tjong, haakte voortijdig af en moest dat een paar weken later met de dood bekopen.

LEUGENACHTIGE VERKLARINGEN

Jerrel Z. verklaarde eerder dat hij dacht chaffeur te zijn bij een ripdeal. Maar volgens het OM had Z. kunnen weten dat hij betrokken was bij uitgebreide voorbereidingen van een ernstig misdrijf. De voorbereidingen hadden alle karakteristieken van een liquidatie, zoals zware wapens en een vluchtauto die was geprepareerd om in brand te steken. De verdachte zei in de rechtbank hier helemaal niet bij na te hebben gedacht, en dat hij alleen maar geïnteresseerd was in geld.
De officieren van justitie geloven er niets van dat Z. slechts de chauffeur was en niet op de hoogte was van verdere plannen en afspraken. Hij wist hij hooguit niet wie het doelwit precies was. Volgens het OM moet hij ook hebben geweten dat er wapens in de auto lagen en moet hij hebben gezien hoe medeverdachte Marciano D. deze schietklaar maakte en tijdens de achtervolging door de politie uit het raam wierp.

STRAFVERMINDERENDE OMSTANDIGHEDEN

Omdat de uitvoering van de plannen voortijdig werd verijdeld, kan het OM niet spreken van poging tot moord maar slechts van voorbereiding. De straf valt hierdoor lager uit. Ook is Jerrel Z. volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar, omdat hij een psychische stoornis heeft en zwakbegaafd is. Om de kans op herhaling te verkleinen, adviseert het OM hem daarom zich psychisch te laten behandelen.
In het voordeel Jerrel Z. spreekt dat hij heeft meegewerkt met politie en justitie, vindt het OM, al was hij daar volgens de officieren niet altijd even open en eerlijk in. Z. heeft verklaringen afgelegd over zijn eigen rol en die van zijn medeverdachten en werkte mee aan de reconstructie van de gebeurtenissen.

KROONGETUIGE

Een belangrijk onderdeel van het bewijs tegen Z. en medeverdachte Marciano D. zijn ontsleutelde PGP-berichten, die andere betrokkenen na de moord op Changachi en de aanhouding van de twee zouden hebben uitgewisseld. Het zou onder meer gaan om berichten van kroongetuige Nabil B., die zelf ook verdacht wordt van voorbereiding van de moordaanslagen in Overvecht.
Voor Yehudi Moszkowicz, de advocaat van Z., was dit reden om de rechtbank te vragen om de kroongetuige op zitting te ondervragen over de berichten. Dat zou ontlastende informatie over zijn cliënt kunnen opleveren.

WORDT VERVOLGD

Morgen gaat de rechtszaak verder. Dan staan de drie andere verdachten voor de rechter. Het zal dan met name ook gaan over de moord op Hakim Changachi. Guyno O. en Ferrel T. zouden de schutters zijn geweest, die per ongeluk de verkeerde zouden hebben doodgeschoten, maar waren ook bij de tweede oging betrokken.
Mogelijk komt er de komende zittingsdagen ook meer informatie uit de verklaringen van de kroongetuige aan de orde. Dat zou ook meer duidelijk kunnen maken over de vermeende opdrachtgevers: de voorvluchtige criminelen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki.
Kroongetuige Nabil B. staat morgen ook voor de rechter in een andere zitting. Samen met zeven andere mannen uit de groep rond Taghi wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een hele reeks liquidaties. Morgen is in dit onderzoek een tussenzitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.