RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

In Nieuwegein gevonden Steentijd-baby is een meisje

1/2
NIEUWEGEIN - De overblijfselen van een baby die archeologen vorig jaar in Nieuwegein hebben gevonden zijn van een meisje. Dat blijkt na grondig DNA-onderzoek. Archeologen ontdekten in 2017 kleine botresten in een gebogen arm van een zesduizend jaar oud menselijk skelet op bedrijventerrein Het Klooster.

De resten van de baby zijn aangetroffen bij een geraamte van een jonge vrouw. Dat skelet had een gebogen arm, een pose die de archeologen verbaasde omdat mensen destijds met gestrekte armen en benen werden begraven. Vooral de vondst van kraakbeen is uniek omdat er nog niet eerder een baby uit die tijd is gevonden.

Vandaag is dus bekend geworden dat het om een meisje gaat. Ook weten onderzoekers van de Harvard Medical School in Amerika en het Leids Universitair Medisch Centrum definitief zeker dat de vrouw in wiens armen de baby is gevonden, de moeder van het kind is.

NAAM
De gemeente Nieuwegein is trots op de archeologische vondst en wil de moeder en haar baby daarom namen geven. Inwoners kunnen online stemmen en hebben de keuze uit drie opties: Atha en Dana, Ava en Ynge of Fria†en Danne.

Op het†bedrijventerrein is twee jaar lang archeologisch onderzoek gedaan. Daarbij zijn veel opgravingen gedaan van overblijfselen van de Swifterbant-cultuur, een volk dat tussen 5300 en 3400 voor Christus in Nederland leefde en langs de rivieren op prooidieren jaagde.

Wethouder Ellie Eggengoor en archeologe Helle Molthof vertellen in de studio van RTV Utrecht over de bijzondere vondst.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -