Landgoed Haarzuilens zoekt vrijwillige boswachters met een groot natuurhart

Boswachter Floor zoekt collega's: "Flexibele mensen met een groot natuurhart."
Boswachter Floor zoekt collega's: "Flexibele mensen met een groot natuurhart." © RTV Utrecht / Franny Pouderoyen
HAARZUILENS - Verborgen tussen de snelweg en woonwijken bevindt zich een stukje uitgestrekt niemandsland met weidevelden en slootjes. Een plek op steenworp afstand van de stad, waar zigzaggende hazen en kwakende kikkers de dienst uitmaken. Bij landgoed Haarzuilens komen wandelaars tot rust, terwijl kinderen er naar hartenlust zoeken naar waterbeestjes en andere schatten die de omgeving rijk is. Om het natuur- en recreatiegebied te onderhouden, is beheerder Natuurmonumenten op zoek naar vrijwillige boswachters om de vaste krachten te ondersteunen.
Het gebied kent geen geheimen voor boswachter Floor Woortman, die al zo'n acht jaar op het landgoed rondloopt. Met een gezonde, rode blos op haar wangen van de koude buitenlucht, buigt ze voorover om door haar verrekijker te turen. Op een mistige dag als deze, lijkt het grote meer geen einde te hebben. Zo'n honderd meter verderop bevindt zich een groep luid kibbelende vogels. "Smienten, om precies te zijn. Deze wintergasten uit Scandinavië vinden de Hollandse winter een stuk aangenamer. Daarom vertoeven ze hier een aantal maanden", vertelt ze.

GEEN FREEK VONK

Gelukkig hoef je als vrijwilliger geen tweede Freek Vonk te zijn. "We zoeken flexibele mensen met een groot natuurhart. Uitgebreide kennis op voorhand is echt niet nodig. Aan de ene kant zoeken we publieksboswachters die helpen bij het organiseren van de verschillende activiteiten, zoals poolstokspringen en braakballen pluizen met de kinderen. Zij zijn ook in het weekend aanwezig om wandelaars en fietsers van informatie te voorzien. Om beslagen ten ijs te komen, geven wij trainingen en gaan de vrijwilligers met echte boswachters op pad. Aan de andere kant zoeken we klusboswachters die ons helpen met maaien, snoeien en andere onderhoudswerkzaamheden", vertelt Floor.
Een lekkere werkomgeving.
Een lekkere werkomgeving. © RTV Utrecht / Franny Pouderoyen

VEEL TE DOEN

Er is veel werk aan de winkel, omdat het een relatief nieuw natuur- en recreatiegebied is. Dat verraden de jonge twijgjes van bomen die verderop uit de grond prijken. De takjes verdwijnen in de mist. Ze ogen kwetsbaar, maar niets is minder waar. "Deze bomen zijn al zes jaar oud en inmiddels stevig geworteld. Elk jaar worden ze mooier. Dat geldt eigenlijk voor het hele gebied. Omdat het land pas in het jaar 2000 is aangekocht, maak je de ontwikkeling van het gebied van voor af aan mee. Dat maakt het zo gaaf om hier te werken."
Aanmelden als vrijwilliger? Dan kunt u de informatie-avond bijwonen op 7 februari.
RTV Utrecht liep een dagje mee met boswachter Floor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.