RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Veiligheidsbeeld Utrecht biedt plussen en minnen over criminaliteit

UTRECHT - Het aantal overvallen en straatroven in Utrecht is het afgelopen jaar licht toegenomen vergeleken met het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente.

Over de gehele linie daalde de criminaliteit in Utrecht. Volgens de gemeente zijn de doelstellingen gehaald. De gemeente stelt wel dat de cijfers niet een volledig beeld geven van de veiligheid.

Ondermijnende criminaliteit - de vermenging van boven- en onderwereld - is bijvoorbeeld niet meegerekend omdat het moeilijker is waar te nemen. De gemeente maakt zich er daarnaast zorgen over dat steeds meer jongeren al op jonge leeftijd in de zwaardere criminaliteit terechtkomen en geweld niet schuwen.

HIGH IMPACT CRIMES

De gemeente schaart inbraak, overval en roof onder de noemer 'high impact crimes', wat zo veel wil zeggen als dat ze zeer ingrijpend zijn om mee te maken voor het slachtoffer. Het aantal woninginbraken nam met 30 procent af ten opzichte van 2017 en ligt inmiddels 62 procent lager dan in 2011.

Er werden vijftien overvallen gepleegd, ťťn meer dan vorig jaar. Het aantal straatroven steeg van 89 naar 96. Maar ook voor deze vormen van criminaliteit geldt dat ze sinds 2011 sterk zijn afgenomen.


TERRORISME

Het aantal signalen van radicalisering in Utrecht is vorig jaar toegenomen: van 81 naar 101. Er zijn geen uitreizigers bekend die uit Utrecht vertrokken zijn sinds de val van ISIS.

De gemeente volgt de ontwikkelingen op het gebied van radicalisering samen met andere steden en de landelijke veiligheidsdiensten. Inmiddels zijn 336 professionals getraind om radicalisering te signaleren.


DEMONSTRATIES

Vorig jaar hebben groepen 159 keer toestemming gevraagd om te demonstreren in Utrecht. Zestien keer ging de betoging uiteindelijk niet door, omdat de†gemeente geen toestemming verleende of om een andere reden.

Verder waren er drie betogingen die niet bij de gemeente werden gemeld, waaronder de Koerdische demonstratie op Utrecht Centraal. Het aantal demonstraties stijgt al een aantal jaren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht