In beeld: Beatrix opent sluiskolk Nieuwegein

Prinses Beatrix met minister Van Nieuwenhuizen.
Prinses Beatrix met minister Van Nieuwenhuizen. © RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Prinses Beatrix heeft vanmiddag de 3e kolk geopend van het sluizencomplex in Nieuwegein dat 81 jaar geleden naar haar werd vernoemd. 
Door verbreding van het Lekkanaal en een extra doorgang is er nu meer ruimte en hoeven schippers minder lang te wachten om door te varen.
Publiek in de regen.
Publiek in de regen. © RTV Utrecht
Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk hebben twee jaar aan de klus gewerkt. "Je moet je voorstellen dat er zo'n 90.000 schepen per jaar door de sluis gaan", zegt binnenvaartschipper Freek van IJken terwijl hij rustig over het Amsterdam Rijnkanaal vaart. Het is volgens hem zowat drukst bevaren kanaal van Nederland. Freek vaart er ook dagelijks met lading veevoer.
Ook is hij betrokken bij branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer. Die heeft meegedacht bij het ontwerp van de nieuwe sluis. Freek van IJken: "We hebben bewerkstelligd dat er hoge palen zijn geplaatst waar lege schepen zich ook makkelijk kunnen vastleggen als ze voor de sluis wachten."
Beatrix bij de opening.
Beatrix bij de opening. © RTV Utrecht

ROUTE

Al het waterverkeer dat van de havens van Antwerpen en Rotterdam naar Amsterdam en terug vaart, moet door de Prinses Beatrixsluis. Een monumentale sluis die 81 jaar geleden is aangelegd. De modernere boten van nu passen er nog maar net in. Dat er iets met de sluis moest gebeuren was Rijkswaterstaat dan ook wel duidelijk.
Beatrix opent 3e kolk sluizencomplex Nieuwegein
Ook neemt het verkeer over water alleen maar toe zegt Van IJken: "En dit was gewoon een flessenhals en hield alles uren op. We hopen dat met de nieuwe sluis erbij de wachttijden gereduceerd worden, misschien zelfs wel tot nul."
Beatrix opent de 3e kolk.
Beatrix opent de 3e kolk. © RTV Utrecht

WERKZAAMHEDEN

Na de voorbereidingen zijn in 2016 de werkzaamheden begonnen. Onder veel belangstelling van geïnteresseerden. Zoals bij de verplaatsing van kazematten. De bunkers van meer dan een miljoen kilo moesten op een nieuwe locatie komen.
Ook hebben rijen met mensen staan kijken terwijl met precisie de sluisdeuren zijn geplaatst. Een toeschouwer zei vorig jaar: "Ik wilde ook het hijsmoment niet missen. Ik wil er gewoon bij zijn, ik heb m'n natje en m'n droogje en als het te lang duurt kan ik ook nog gaan zitten. Zo'n bouwwerk, dat kom je niet dagelijks tegen. Het is gewoon een unicum."
De Prinses Beatrixsluis in de Lek is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland. Dat beseft Freek van IJken iedere keer dat hij er doorheen vaart. De sluis is nu voor 216 miljoen euro klaar gemaakt voor de toekomst. Van IJken: "Zeker dat we er blij mee zijn. Dat maak je maar een keer in je leven mee dat ze zo'n grote nieuwe sluis gaan bouwen natuurlijk."
Op de boot van Freek van IJken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.