RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Elke tien minuten intercity tussen 9 steden"

UTRECHT - In 2040 moet tussen negen grote Nederlandse steden elke tien minuten een trein rijden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil een metro-achtige verbinding†tussen negen steden, waaronder Utrecht.

De staatssecretaris van Insfrastructuur komt†vandaag met het Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040, waarin voorstellen staan om het ov over twintig jaar beter te laten aansluiten op de reizigersvraag. Het aantal† teinreizigers ligt tegen die tijd naar verwachting zo'n 30 tot 40 procent hoger. Daarbij moet het stimuleren van de groenere trein in plaats van de auto de CO2-uitstoot beperken.

Van Veldhoven ziet de oplossing onder meer in een ring van negen steden, met de vier gote steden in de Randstad, Breda, Eindhoven, Arnhem-Nijmegen en Zwolle, waar iedere tien minuten een intercity tussen moet rijden.†Wat de staatssecretaris betreft moeten mensen in die stedenring naar het station kunnen gaan zonder in de reisplanner te kijken, omdat ze weten dat er altijd snel een trein komt.

ProRail-topman Pier Eringa laat in een reactie in de Volkskrant weten dat het wat hem betreft nog een 'tandje ambitieuzer' mag. "Eigenlijk wil je 2030 lezen waar nu 2040 staat."

De staatssecretaris wil ook over de grenzen kijken. Met een stad als Parijs is er al een 'hoogwaardige' snelle verbinding, en wat Van Veldhoven betreft moet die er in de toekomst ook tussen Nederland en Duitsland komen, zei ze tegen Radio 1.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht