Kopstuk over moord op Ranko Scekic: "Hahaha, die waterhoofd leeft niet meer"

Kopstuk Ridouan Taghi en bloemen op de Kretadreef, de plek waar Ranko Scekic werd geliquideerd.
Kopstuk Ridouan Taghi en bloemen op de Kretadreef, de plek waar Ranko Scekic werd geliquideerd. © RTV Utrecht / Politie
UTRECHT/IJSSELSTEIN - Het onderzoek naar de voortvluchtige Ridouan Taghi en zijn vermeende liquidatiebende dijt verder uit door de verklaringen van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. Ook de moord op Ranko Scekic uit Overvecht is nu formeel toegevoegd aan de beschuldigingen. Daarnaast zijn drie nieuwe verdachten aangehouden. In totaal zitten nu elf mannen vast. Dat werd vanmorgen duidelijk in de zwaarbeveiligde rechtbank Schiphol.
Volgens het OM beginnen de uiteindelijke contouren van de strafzaak zich af te tekenen. Op dit moment staan drie liquidaties en vijf pogingen op de aanklacht. Het Openbaar Ministerie meldde vanmorgen bovendien dat nieuwe onderschepte telefoonberichten (PGP-berichten, Pretty Good Privacy) van de verdachten ook interessant zijn voor het zogenoemde Marengo-onderzoek.

KROONGETUIGE

Ook kroongetuige B., wiens broer maart vorig jaar werd doodgeschoten, was vanmorgen aanwezig bij de zitting. Hij was vermomd. 
B. was zelf ook actief in de onderwereld. Uit wroeging heeft hij verklaringen afgelegd over Taghi uit Vianen en diens rechterhand Saïd Razzouki uit Utrecht. Het tweetal zou zeker twaalf liquidaties hebben 'besteld' bij een moordcommando dat zij aanstuurden. De slachtoffers waren onder meer Ranko Scekic uit Utrecht en Samir Erraghib uit IJsselstein.
Scekic werd na meerdere pogingen uiteindelijk vermoord op de Kretadreef in Overvecht. Hij werd doodgeschoten kort voordat hij moest getuigen in het de zaak 26Koper die ook draaide om moorden op bestelling. Ook op andere getuigen in dit proces zou door Taghi zijn gejaagd.
"Hahaha, die waterhoofd leeft niet meer. Hij heeft 5 of 6 kogels in zijn kop gekregen", schreef Taghi in gekraakte PGP-berichten over de moord op Scekic, zo maakte het OM vanmorgen bekend. Kroongetuige B. heeft verklaard dat hij aanwezig was bij deze liquidatie. Justitie verdenkt hem van een actieve rol bij de moord op Scekic. B. zal vermoedelijk vanaf juni op zitting kunnen worden gehoord.

ZAKARIA A.

Een andere Utrechter, Zakaria A., wordt ervan beschuldigd dat hij de kogels op Scekic heeft afgevuurd. A. had foto's van het beoogde slachtoffer en diens woonomgeving op zijn laptop staan. Hij wil niet vertellen waarom hij dat had. Ook zijn er peilbakens aangetroffen waarmee iemand gevolgd kan worden.
Daarnaast is volgens het OM de administratie van A. interessant. Hij gebruikte namelijk de bijnamen Steen, Zwarte Joop en Kleine. Dit toont volgens het OM aan dat A. onderdeel was van Taghi's club. A. wordt overigens ook verdacht van de moord op misdaadjournalist Martin Kok.

BIJ VERSTEK

Volgens het OM wordt er volop gezocht naar Taghi en Razzouki. Mochten zij uit handen van justitie weten te blijven, dan is niet uitgesloten dat zij bij verstek zullen worden berecht. Voor de gouden tip die leidt tot hun arrestatie werd eerder al 100.000 euro per verdachte uitgeloofd.

VERGISMOORD

Kroongetuige B. is ook verdachte in de zaak rond de vergismoord op Hakim Changachi in Overvecht. Hij zou het doelwit als spotter hebben gevolgd. Toen de verkeerde man werd getroffen, kwam hij in de knel en stapte hij naar de politie. De moord op Hakim Changachi werd vandaag los behandeld in de Amsterdamse Bunker. Verslaggever Riks Ozinga volgde deze zitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.