75-jarige promovendus Rogier Chorus: "Geraniums zijn niks voor mij"

© Uitgeverij SWP
UTRECHT - De 75-jarige Rogier Chorus is na zijn pensioen niet stil blijven zitten. Hij besloot onderzoek te gaan doen naar zijn vader Alfons, een psycholoog. Na jaren van onderzoek, gesprekken voeren en het uitpluizen van een archief dat zijn broer had bijgehouden, gaat hij komende vrijdag promoveren aan de Universiteit Utrecht.
De Utrechtse promovendus pakte het onderzoek op toen hij stopte met werken: "Geraniums zijn niks voor mij. Ik dacht: ik ga iets schrijven over mijn vader." Hij had uiteindelijk zeven jaar nodig om een biografie over zijn vader te schrijven en het promotie-onderzoek aan de Universiteit Utrecht duurde nog eens vijf jaar.

AUTISTISCHE KINDEREN

In het onderzoek beschrijft hij hoe zijn vader hoogleraar werd en met zijn team de categorie 'autistische kinderen' ontdekte. "Mijn vader bleek goed te zijn in het onderzoeken van moeilijk opvoedbare kinderen. Hij observeerde ze en gaf advies wat er met ze moest gebeuren. Vroeger hadden ze daar geen naam voor en ze wisten niet wat ze met de kinderen aanmoesten."
Alfons Chorus kreeg daar volgens zijn vader alleen niet de erkenning voor. "Ik heb ontdekt dat hij de eerste is geweest die daar een wetenschappelijk artikel over schreef. Helaas in het Nederlands, in het bezette Nederland." Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef een Amerikaanse kinderpsychiater, Leo Kanner, over autisme. "Omdat hij in het Engels schreef werd hij onmiddellijk gezien als man die het in kaart heeft gebracht," zegt Chorus.  
Het onderzoek naar het werk van Alfons Chorus is geplaatst in zijn tijd zegt zijn zoon, in de psychologie van toen. "Voordat psychologen aan bod kwamen werden dingen gedaan door een arts of een psychiater. Zwakzinnigenzorg stelde toen niks voor, mensen werden opgenomen in een gesticht. Mijn vader en andere psychologen uit zijn tijd hebben benadrukt dat er echt wel een ontwikkeling zit in zoals ze dat noemden zwakzinnige mensen. Als je ze goed behandelt met speltherapie en als je ze prikkelt, je zorgt dat ze dingen leren dan zijn ze een heel eind verder te brengen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.