Woerdense teckelfokker moet therapie voor hondje Tekk vergoeden

De teckelfokkerij aan het Woerdense Breeveld.
De teckelfokkerij aan het Woerdense Breeveld. © Woerden TV
WOERDEN - De omstreden teckelfokkers Betty en Marion van Z. uit Woerden moeten één van hun klanten een schadevergoeding betalen omdat ze de hond in de eerste weken geen goede zorg hebben gegeven. Vanwege de moeilijke jeugd moest een hondengedragstherapeut worden ingeschakeld. De kosten daarvan komen voor rekening van de fokkers, oordeelt de rechtbank.
De teckel, die luistert naar de naam Tekk, is in november 2016 gekocht bij Betty en Marion van Z. Volgens de eigenaar was de hond vanaf het begin extreem angstig, reageert hij slecht op onbekenden en blaft hij uit angst. Het onaangepaste gedrag zou het gevolg zijn van een erfelijk gebrek en de omstandigheden waaronder hij de eerste acht weken heeft geleefd. Ook klopten de namen van de hondenouders niet in de koopovereenkomst.
De rechter concludeert dat de teckel dus niet aan de koopovereenkomst voldoet en dat Betty en Marion van Z. daarom tekortgekomen zijn. Terugbetaling van de koopsom, zoals de eigenaar eist, is niet aan de orde omdat dat zou betekenen dat de eigenaar de hond moet teruggeven aan de fokker. Dat wil de eigenaar niet. Wel heeft hij recht op een schadevergoeding en een vergoeding van de proceskosten, in totaal zo'n zevenhonderd euro.

ERBARMELIJKE OMSTANDIGHEDEN

Bij de teckelfokkerij aan het Woerdense Breeveld zijn de afgelopen maanden honderden honden weggehaald. De dieren leefden daar onder erbarmelijke omstandigheden. Ze zaten in kleine hokken en waren ondervoed. De fokkerij verplaatste de activiteiten naar Hongarije, waar de honden werden weggehaald door de lokale politie. Er loopt een rechtszaak tegen Betty en Marion van Z. Het Openbaar Ministerie legde al beslag op het pand en het terrein van de fokkers.
Volgens de rechter zijn de problemen met Tekk inderdaad te herleiden naar het ontbreken van de juiste zorg in zijn eerste weken. Daarom moet de fokker de kosten van een gedragstherapeut vergoeden. Het geëiste smartengeld en een vergoeding voor toekomstige schade werden niet toegewezen.

MORELE OVERWINNING

Advocaat Nicolette Heijkant staat de eigenaren van de teckel bij. Ze is blij met de uitspraak van de rechter. "Andere gedupeerden kunnen bouwen op deze uitspraak. Het is een morele overwinning dat deze fokkers zijn teruggefloten door de rechter."
Sommige teckeleigenaren moesten hun viervoeter soms maandenlang ergens intern laten heropvoeden, zegt Heijkant. "Die mensen hebben duizenden euro's kosten gemaakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.