Wietwoning IJsselstein half jaar gesloten

© Koen Laureij
IJSSELSTEIN - Burgemeester Van Domburg van IJsselstein heeft een bovenwoning aan de Utrechtsestraat voor een half jaar gesloten. In het pand werd na een brand in oktober vorig jaar een hennepkwekerij aangetroffen.
Wietkwekerijen worden volgens de gemeente vaak aangelegd met het illegaal afnemen van stroom en het gebruik van verwarmingen, irrigatie en afzuiging. Ook bij deze hennepkwekerij werd illegaal stroom afgetapt. Uit het politieonderzoek is gebleken dat de brand zeer waarschijnlijk is ontstaan als gevolg van de aanleg van de hennepkwekerij.
Door de ligging van het pand in het dichtbebouwde historisch centrum van IJsselstein zijn bewoners, ondernemers en bezoekers volgens de gemeente blootgesteld aan de risico's van brandgevaar en andere zaken die komen kijken bij deze drugscriminaliteit. Burgemeester Van Domburg: "Het is een geluk bij een ongeluk dat de brand niet is overgeslagen naar andere panden. Om bewoners, ondernemers en bezoekers te beschermen dient te worden ingegrepen en wordt een duidelijk signaal afgegeven dat hennepkwekerijen onacceptabel zijn".
De burgemeester benadrukt dat verhuurders een taak en verantwoordelijkheid hebben in het voorkomen van drugscriminaliteit. Pandeigenaren wordt daarom opgeroepen kritisch te kijken aan wie ze hun woning of bedrijfspand verhuren. Van Domburg: "De verhuurder heeft een zorgplicht en dient aandacht te besteden aan het dagelijks gebruik van het pand. De huurder wordt beschermd in het recht op privacy. De verhuurder kan bijvoorbeeld in het verhuurcontract opnemen dat er periodiek gecontroleerd mag worden wat er in een pand of woning gebeurt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.