Familie eist 380.000 euro na vergismoord Overvecht, verdachten ontkennen

© MIchiel van Beers
UTRECHT/IJSSELSTEIN - Op de derde dag van de rechtszaak rond de vergismoord op Hakim Changachi uit Overvecht en een daarop volgende poging het echte doelwit te liquideren, stonden de vermeende schutters voor de rechter.
De 26-jarige Guyno O. en de 32-jarige Ferrel T. uit Amsterdam hebben volgens het Openbaar Ministerie Changachi bij vergissing doodgeschoten. Het werkelijke doelwit was Khalid H., die een appartement had in dezelfde flat aan de Faustdreef in Utrecht. De opdrachtgevers zijn volgens het OM de voorvluchtige criminelen Ridouan Taghi uit Vianen en zijn rechterhand Saïd Razzouki uit Utrecht.

DODELIJKE SALVO'S

Changachi werd op 12 januari 2017 om 1.45 's nachts in het portiek van zijn flat geraakt door vier kogels uit een zwaar automatisch wapen. Getuigen hoorden twee harde salvo's. Volgens de politie werden zeker twaalf patronen afgevuurd op vier meter afstand van het slachtoffer.
Na de moord zagen omstanders twee mannen met bivakmutsen wegrennen uit de flat. Een van hen droeg een AK47 de ander had een handvuurwapen. Ze reden weg in een zwarte Audi A5, die later brandend werd aangetroffen op de Pallas Athenedreef.

GETUIGE A.

Belangrijk bewijs in de zaak wordt geleverd door Justin Jap Tjong, de derde man die bij
aanslag betrokken was en twee weken later zelf werd vermoord. Aan de anonieme getuige A. vertelde Justin dat hij als spotter en driver aan de liquidatie van een Utrechtse man had meegewerkt en dat ze de verkeerde hadden gedood. 
Justin wees de verdachten Guyno O. (een verre neef) en zijn vriend Ferrel T. aan als de schutters. Ferrel zou de opdracht hebben aangenomen en de leiding hebben gehad en Guyno zou de meeste schoten in de wilde weg hebben afgevuurd.
Via getuige A. hoorde de politie ook dat de daders de wapens in een sloot in de buurt hadden gedumpt. Na dreggen werden een paar weken na de moord in het water rond Fort Blauwkapel in Utrecht het automatische wapen en het handvuurwapen gevonden.

ONTKENNING

Beide verdachten ontkenden de beschuldigingen van Justin. Guyno geeft toe dat hij er op de fatale nacht bij was geweest, maar hij beweert dat hij slechts was ingehuurd om de vluchtauto in brand te steken. Er zou hem zijn verteld dat de Audi A5 bij een plofkraak werd gebruikt. Hij moest de terugkomst afwachten in een gereedstaande tweede vluchtauto. Justin zou met een onbekende derde man de aanslag hebben gepleegd.
Bij het in brand steken van de Audi liep Guyno brandwonden op in zijn gezicht op. Hij zou zich daarom weinig herinneren van de rit terug naar Amsterdam Osdorp, omdat hij pijn had en op de achterbank was gaan liggen. Justin zou daarbij achter het stuur hebben gezeten. De tweede vluchtauto, een toyota, werd in Osdorp in brand gestoken.  
Verdachte Ferrel T. verklaarde dat hij helemaal niets met de zaak te maken had. Hij zou zijn vriend Justin slechts hebben geholpen toen die in geldnood zat, door hem voor te stellen aan een kennis die hem aan klussen kon helpen. Justin zou Ferrel hebben verweten dat hij zo bij de liquidatie betrokken was geraakt en daarom valse beschuldigingen over hem hebben verspreid.

VOORBEREIDING TWEEDE AANSLAG

De twee Amsterdammers worden ook verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van de tweede poging om Khalid H. te liquideren. Ze zouden samen met verdachten Jerrel Z. en Marciano D. plaatsen in Utrecht hebben bekeken waar het doelwit vaak kwam. Toen Z. en D. waren aangehouden, zouden ze hun moeders zwijggeld hebben aangeboden.
In de rechtszaal ontkenden Guyno en Ferrel echter dat dit was gebeurd en beweerden ze de andere twee niet eens te kennen. De moeder van Jerrel Z. had daar volgens hen over gelogen om haar zoon te ontlasten.        

KROONGETUIGE

De gestolen Audi A5 blijkt door een heler in Utrecht van valse nummerplaten te zijn voorzien en werd vervolgens aan kroongetuige Nabil B. geleverd, die ook bij de voorbereiding van de liquidatie betrokken was. Uit zijn verklaringen en uit ontsleutelde PGP-berichten bleek al snel dat er een vergissing was gemaakt. Dat wordt ondersteund door wat getuige A. en verdachte Ferrel T. van Justin hebben gehoord.
De kroongetuige is zelf ook verdachte in het omvangrijke Marengo-onderzoek naar de opdrachtgevers van de lange reeks liquidaties in de onderwereld. In totaal zitten nu elf mannen vast. Volgens het OM beginnen de uiteindelijke contouren van de strafzaak zich af te tekenen. Op dit moment staan drie liquidaties en vijf pogingen op de aanklacht. 

SHOCKSCHADE

Namens de familie Changachi werden tijdens de zitting emotionele verklaringen afgelegd. Vooral voor de weduwe van Hakim is de schok onvoorstelbaar groot. Zij zag haar man vlak na de fatale schoten in een plas bloed liggen in het portiek van hun flat. Op dat moment was zij in verwachting van hun eerste kindje. De nabestaanden vorderen een bedrag voor shockschade en schadevergoedingen van in totaal ruim 380.000 euro.
Vrijdag gaat de rechtszaak verder. Dan met verdachte Marciano D. die bij de verijdelde tweede moordpoging op Khalid 'Imo' H. de schutter zou zijn geweest. Maandag komt het OM met een strafeis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.