Basisschool De Beurthonk vindt nieuwe leerkracht dankzij ludiek filmpje

ODIJK - Het lerarentekort rijst de pan uit. Begin deze week riep de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) basisschooldirecteuren nog op om geen vervanging te regelen bij ziektemeldingen, om Den Haag te laten weten dat de maat vol is.
Toch zijn er ook leraren die het heft in eigen hand nemen. Zoals juf Ilse van basisschool De Beurthonk in Odijk, die een paar maanden geleden een ludiek filmpje van de kinderen uit groep 7 en 8 online zette. De enthousiaste kinderen vertellen dat ze op zoek zijn naar een gezellige meester of juf. Een schot in de roos, want vandaag is het de eerste werkdag van hun nieuwe aanwinst: meester Jeffrey.
De knusse, gezellige sfeer, hoe ze met hun laptops werken. Dat sprak me ontzettend aan
Meester Jeffrey

OVER DE STREEP

Jeffrey oogt kalm, maar de grote stapel proefwerken op zijn bureau liegt er niet om. De kersverse meester mag vandaag meteen aan de bak. Maar voor het zover is, blikt hij nog even terug op het filmpje dat hem over de streep trok. "De knusse, gezellige sfeer, hoe ze met hun laptops werken. Dat sprak me ontzettend aan, dus ik besloot te solliciteren. Bovendien liggen de banen in het onderwijs voor het oprapen, dus was er een aardige kans van slagen. Maar, of dat nou zo positief is... Ik ga in ieder geval dolgraag aan de slag", vertelt hij.
Eindelijk heeft basisschool Beurthonk een meester

ALLEGAARTJE AAN INVALLERS

Niet alleen Jeffrey, maar ook schooldirecteur Ronald Nagtegaal sprong een gat in de lucht: "Het allegaartje aan invallers zorgt voor veel onrust in de klas. Zeker tijdens de griepgolf is de nood hoog. De kinderen namen de invallers niet altijd meer serieus. Ook de klassen die wel voorzien zijn van een vaste leerkracht lijden eronder. Het probleem eist immers veel van mijn aandacht op, terwijl het reilen en zeilen in de anderen klassen gewoon doorgaat."

OPLOSSING

Om het tekort op te lossen, is er nog veel werk aan de winkel. Volgens juf Ilse is de oplossing niet alleen gelegen in meer salaris. "Ook moet er meer geld beschikbaar komen voor ondersteuning in de klassen, waardoor de administratieve last minder wordt. De werkdruk is momenteel erg groot." Daar is meester Jeffrey het volledig mee eens. "Het moet weer gaan om de kinderen. De passie voor het lesgeven moet prioriteit nummer één zijn", voegt hij toe. En daarmee is basisschool De Beurthonk voorlopig gered. "Maar, meester Jeffrey mag niet ziek worden. Dan hebben we opnieuw een probleem", zegt juf Ilse.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.