Universiteit Utrecht: "Diversiteit is bij ons niet op gewenste niveau"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Universiteit Utrecht (UU) wil dat de diversiteit onder studenten toeneemt. Volgens een woordvoerder is dit momenteel niet op het gewenste niveau en is er nog veel werk aan de winkel.
De universiteit reageert op ophef die vooral op sociale media is ontstaan naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. De krant kopte dat de Universiteit Utrecht 'te wit' is. Dit zou blijken uit een document van de speciale Taskforce Diversiteit, die met studenten en medewerkers sprak over diversiteit.

GEBEDSRUIMTEN

Studenten zouden tegenover de onderzoekers ideeën hebben geopperd die bij kunnen dragen aan meer diversiteit. Bijvoorbeeld een gebedsruimte met een gescheiden ingang voor mannen en vrouwen. Óf aanbod van halal eten. Op sociale media wordt kritisch gereageerd op genoemde voorstellen.
Woordvoerder Maarten Post van de UU wil benadrukken dat genoemde voorstellen niet uit de koker van de universiteit komen. "Er wordt nu gedaan alsof dit vastgesteld, nieuw beleid van ons is. Maar dat is helemaal niet zo. Een gebedsruimte met gescheiden ingangen is helemaal niet aan de orde."

BREDER

Volgens de universiteit klopt het dat er gekeken wordt naar meer diversiteit, ook bij de instroom van studenten. "Op dit moment heeft bijvoorbeeld 10 procent van onze studenten een niet-westerse achtergrond, terwijl het percentage vwo-leerlingen met een niet-westerse achtergrond 20 procent betreft. Wij willen weten waarom dat bij ons achterblijft."
Maar volgens Post ligt de focus niet alleen op de etnische achtergrond van de studenten. "Diversiteit is een breder begrip. De genderverdeling kan bijvoorbeeld ook scheef zijn bij sommige opleidingen. Ook willen wij graag meer hbo-studenten die doorstromen naar de universiteit. Óf studenten die ouders hebben die niet gestudeerd hebben. Ook dat is diversiteit."
Volgens de Universiteit Utrecht is de diversiteit onder studenten bij sommige opleidingen wél op orde. Daarom wordt de kwestie per opleiding bekeken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.