Ook De Bilt begint onderzoek naar misstanden bij Veilig Thuis

© ANP
DE BILT - Ook een aantal raadsfracties in De Bilt start een onderzoek naar het functioneren van Veilig Thuis en Samen Veilig. Volgens de partijen zijn er in de gemeente klachten over de instelling. Eerder al begon de Utrechtse gemeenteraad een onderzoek.
Veilig Thuis is het voormalig advies- en meldpunt kindermishandeling. In de provincie Utrecht valt het onder Samen Veilig Midden Nederland. Dit is een zogenoemde Gecertificeerde Instelling die jeugdzorg aanbiedt. Sinds anderhalf jaar bericht RTV Utrecht over misstanden bij Veilig Thuis en Samen Veilig. Bij de redactie zijn inmiddels meer dan tweehonderd klachten binnengekomen over de instelling.

UTRECHTS ONDERZOEK

In november vorig jaar startte de voltallige Utrechtse gemeenteraad een onderzoek naar het functioneren van Veilig Thuis. Dit is nog in volle gang. De raad deed een oproep aan gezinnen om zich te melden. Aan die oproep is op grote schaal gehoor gegeven. Utrechtse raadsleden hebben de afgelopen weken gesprekken gevoerd met gezinnen die te maken hebben met Veilig Thuis en Samen Veilig. Ook spraken ze met deskundigen en met werknemers en de directie van Samen Veilig. Over het onderzoek van de raad is nog niets naar buiten gebracht.

ZORGWEKKEND

Raadsleden uit De Bilt zeggen over het Utrechtse onderzoek dat de eerste resultaten 'zorgwekkend' zijn. Daarom willen de PvdA, SP, ChristenUnie en de Fractie Brouwer een vergelijkbaar onderzoek starten in De Bilt. Ze doen een oproep aan de inwoners  om zich te melden en zowel positieve als negatieve ervaringen te delen.
Victor Everhardt (D66) is als wethouder in de grootste gemeente van de provincie, verantwoordelijk voor het functioneren van Veilig Thuis en Samen Veilig. Hij heeft steeds ontkend dat er problemen zijn bij de instelling. Ook ontkent hij dat veel families klachten hebben over het functioneren van Veilig Thuis. Ondanks de vele berichten op RTV Utrecht weigerde hij een onderzoek te starten of in te grijpen bij de instelling.
Heeft u klachten over Veilig Thuis of Samen Veilig, dan kunt u die delen met RTV Utrecht via marc@rtvutrecht.nl. De gemeente De Bilt is te bereiken via jongereninzorg@debilt.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.