Nieuwegein zit in de maag met streamen raadsvergaderingen: "Niet tegen elke prijs"

In Utrecht is het online volgen van de lokale politici de normaalste zaak van de wereld.
In Utrecht is het online volgen van de lokale politici de normaalste zaak van de wereld. © Gemeente Utrecht
NIEUWEGEIN - 400.000 euro om gemeenteraadsvergaderingen online uit te kunnen zenden. Dat vindt de politiek in Nieuwegein wel heel veel geld. Dus is het nog maar de vraag of het voorgenomen plan doorgaat. "Nieuwegein loopt enorm achter..."
"Iedereen doet het", verzucht GroenLinks-raadslid Mladen Acinger. Met lede ogen ziet hij aan dat Nieuwegein de grootste gemeente van de provincie is waar live online streaming van de politieke discussies nog niet gebeurt.
Unaniem besloten de raadsleden dat het er ook in Nieuwegein maar eens van moet komen. "Maar niet tegen elke prijs", zegt Acinger. Volgens de eerste berichten leek het maximaal 100.000 euro te gaan kosten, maar een onderzoeksbureau heeft nu het viervoudige berekend. Dus gaan de volksvertegenwoordigers met elkaar in discussie of dat het waard is.
De zichtlijnen zijn heel lastig. Een aantal raadsleden is tijdens de vergaderingen gewoon niet te zien.
Gerben Horst, CDA Nieuwegein

GEBREKKIGE FACILITEITEN

Het kost zo veel geld omdat er ingrijpende veranderingen nodig zijn in het stadshuis, dat pas sinds 2012 in gebruik is. "De zichtlijnen zijn heel lastig", zegt CDA-raadslid Gerben Horst. "Een aantal raadsleden is tijdens de vergaderingen gewoon niet te zien." Ook klaagt hij over de akoestiek en lichtinval in de zaal.
Dus twijfelt Horst of het plan wel door moet gaan. Videoregistratie is volgens het CDA belangrijk om de burger te betrekken bij de lokale politiek. Maar: "Dan moet je het ook in een ruimte doen waar het resultaat naar behoren is. We zullen hier fors moeten verbouwen, en het is dan nog maar zeer de vraag of het resultaat is wat we willen."
Momenteel zijn er wel audiofragmenten terug te vinden van de Nieuwegeinse raadsvergaderingen. "Maar je moet echt heel goed luisteren om het een beetje te kunnen volgen", zegt Horst.

ANDERE GEMEENTES

Nieuwegein is qua inwoneraantal de grootste Utrechtse gemeente die geen videoregistratie heeft. Daarna volgt Woerden. Maar met de ingebruikname van het nieuwe stadhuis die voor dit jaar gepland staat, komt ook in die plaats videoregistratie.
Het is echt een gemis. Als mensen online kunnen kijken zou dat veel beter zijn.
Jan Paauw, raadslid in Soest
Ook in Soest zijn geen camera's die de gemeenteraadsvergaderingen streamen. De lokale radio-omroep zendt wel alles uit, maar alleen audio is volgens raadslid Jan Paauw van Gemeentebelangen Groen Soest onvoldoende.
"Het is echt een gemis. Vorige week was het erg druk op de publieke tribune. Omdat de vergadering nogal uitliep, gingen veel mensen halverwege weg." Dat zorgde voor rumoer in de zaal. "Als die mensen gewoon online kunnen kijken, zou dat veel beter zijn", zegt Paauw.

UTRECHT

In de stad Utrecht is het de normaalste zaak van de wereld dat de vergaderingen worden gestreamd, zegt griffier Merel Van Hall. "De gemeenteraad vindt transparantie heel belangrijk."
In de Domstad worden niet alleen reguliere gemeenteraadsvergaderingen live uitgezonden. Ook raadsinformatiebijeenkomsten en commissievergaderingen zijn online te volgen. "Het idee is dat je niet naar de zaal hoeft te komen om alles te volgen", zegt Van Hall. "Het aantal kijkers is niet belangrijk. Het gaat er vooral om dat we de mogelijkheid bieden. Het hoort gewoon bij deze tijd."

HIGH TECH

Dat de videoregistratie in Nieuwegein zo in de papieren loopt, blijkt wel als Van Hall uitlegt hoe het er in Utrecht aan toe gaat. "Het systeem is gekoppeld aan de microfoons: de camera's volgen sprekers die een microfoon indrukken. En we hebben ook 'geknipt' beeld. Zodat als de ene spreker de andere onderbreekt, ze beide in beeld zijn."
Het Nieuwegeinse raadslid Mladen Acinger is benieuwd hoe veel dat Utrecht heeft gekost. "Je kan ook een vlogger met een YouTube-kanaal inzetten. Maar ook de meest geavanceerde systemen die elk woord indexeren en stemgedrag in beeld brengen. De vraag is: wat willen wij?"
Het aantal kijkers is niet belangrijk. Het gaat erom dat we de mogelijkheid bieden.
Merel van Hall, griffier Utrecht

KLEINSTE GEMEENTE RENSWOUDE

Meestal zijn het de kleine gemeentes die vergaderingen alleen in geluid opslaan en de grotere die ook voor video kiezen. Maar er zijn uitzonderingen. Zo heeft Renswoude, de kleinste gemeente van onze provincie, ook videoregistratie. RTV Utrecht vroeg de kijkcijfers op en daaruit blijkt dat er soms niet meer dan tien mensen zijn die live inschakelen om de lokale politici aan het werk te zien.
Ook kleine gemeentes als Rhenen, Baarn en Leusden hebben video. Zeist plaatst urenlange vergaderingen in z'n geheel op YouTube en Utrechtse Heuvelrug zet soms zelfs vergaderingen op Periscope.
Geen denderende beeldkwaliteit, maartoch: de gemeente Utrechtse Heuvelrug zendt de vergaderingen zelfs uit op Periscope.
Geen denderende beeldkwaliteit, maartoch: de gemeente Utrechtse Heuvelrug zendt de vergaderingen zelfs uit op Periscope. © Periscope Utrechtse Heuvelrug
Wat Nieuwegein gaat doen, wordt later vandaag besproken in de politieke arena. "Bestuur moet transparant zijn", zegt CDA'er Gerben Horst. "Maar de kosten zijn echt wel een ding. Democratie mag iets kosten, maar je moet goed nadenken waar je je geld aan uitgeeft."
Geïnteresseerde Nieuwegeiners die willen weten hoe de raadsleden precies denken over de 400.000 euro kostende videoregistratie, moeten zich vanavond fysiek naar het stadshuis bewegen. Mogelijk dat dat in de toekomst verandert...
Raad Nieuwegein over streaming

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.