Spoorwegmuseum over chroom-6: "Afschuwelijk voor alle betrokkenen"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Tilburg en de NS trekken 10 miljoen euro uit voor een schadevergoeding aan mensen die tussen 2004 en 2012 in een werkplaats zijn blootgesteld aan chroom-6. De Tilburgse wethouder Erik de Ridder en president-directeur Roger van Boxtel van de NS hebben dat vandaag bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie.
Tilburgse werklozen werden voor re-integratie verplicht aan het werk gezet bij de NS. Ze moesten in de werkplaats oude treinstellen schuren. Het kankerverwekkende chroom-6 kwam vrij uit de oude verflagen.

VERWIJTEN

Vorige week donderdag concludeerde een onderzoekscommissie dat de gemeente Tilburg en de NS steken hebben laten vallen toen ze ruim achthonderd mensen op een werkplaats lieten werken. Daar werden oude treinen opgeknapt voor het Spoorwegmuseum in Utrecht. De werknemers kwamen in contact met chroom-6 en werden daar ziek van, of kunnen dat worden.

AFSCHUWELIJK

Nicole Kuppens, directeur van het Spoorwegmuseum in Utrecht laat in een reactie weten het afschuwelijk te vinden voor alle betrokkenen. "Vandaag is er een regeling gepresenteerd, er ligt nu een voorstel waar wij achter staan. Ik realiseer mij terdege dat deze niet voor iedereen de onzekerheid zal wegnemen. Wij kunnen als partijen nu alleen maar zo helder als mogelijk zijn over het proces vanaf vandaag."
De commissie adviseerde de gemeente Tilburg om het voortouw te nemen bij een compensatieregeling voor de slachtoffers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.