Provincie wil Wob-verzoek RTV Utrecht over Uithoflijn niet honoreren

Het provinciehuis in Utrecht.
Het provinciehuis in Utrecht. © Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Als het aan gedeputeerde Dennis Straat ligt wordt het geheime rapport met daarin informatie over de financiën rond de Uithoflijn niet openbaar gemaakt. RTV Utrecht en De Telegraaf hadden daarom gevraagd in een zogenoemd Wob-verzoek. Met zo'n verzoek kunnen burgers en journalisten interne stukken van onder meer overheden inzien.
De financiën van de trambaan in Utrecht hebben de laatste weken opnieuw tot hevige discussies geleid. De provincie zou discutabele betalingen hebben gedaan aan bouwbedrijf BAM. De jaarrekening van 2017 is nog altijd niet klaar omdat de accountant op veel onduidelijke betalingen stuitte.
Een klokkenluider en anonieme bronnen suggereerden onlangs aan het AD dat er sprake is van fraude. De provincie ontkent dat en wil aangifte doen vanwege het lekken van geheime informatie aan de media. Sommige details zouden uit dit geheime rapport komen.
RTV Utrecht deed in december een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om het forensische accountantsonderzoek te mogen inzien. Daar is al wel een openbare samenvatting van online, waar media openlijk over kunnen schrijven. Het volledige rapport, zo oordeelde Provinciale Staten eerder, moet binnenskamers blijven.
Gedeputeerde Straat vindt dat nog steeds, schrijft hij in een brief aan de Provinciale Staten. Die instantie heeft uiteindelijk het laatste woord en mag aanstaande maandag het Wob-verzoek beoordelen. Maandag 18 februari wordt erover gestemd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.