Bilthovense scholieren spijbelen voor beter klimaat

Het Malieveld strooomt langzaam vol met scholieren
Het Malieveld strooomt langzaam vol met scholieren © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Duizenden scholieren demonstreerden vandaag voor een beter klimaatbeleid in Den Haag. Ook veel leerlingen uit de provincie waren afgereisd naar het Malieveld.
Jens Bosman van middelbare school De Werkplaats in Bilthoven had meer dan honderd medescholieren opgetrommeld om te demonstreren voor een beter klimaatbeleid. "Het is een thema dat leeft," zegt Bosman. "Wij zijn de eerste generatie die actief iets gaat merken van de klimaatverandering." Een schoolgenoot van Bosman vult aan: "Het is zo belangrijk dat wij laten zien hoe belangrijk wij dit vinden."
Bosman is het niet eens met de kritiek dat de protestactie ook op zaterdag had gekund: "Welk signaal geef je dan af? We doen nu een soort systeemobstructie, dat signaal is veel sterker. Wat hebben we nog aan school als we een slechter klimaat hebben?"

TOESTEMMING VAN OUDERS

Bang voor sancties hoeven de scholieren van De Werkplaats niet te zijn. De school heeft al aangegeven de protesterende scholieren niet als spijbelaars te behandelen. De jongeren hebben dan wel toestemming van hun ouders nodig en moeten bewijzen dat ze inderdaad in Den Haag zijn geweest.
De scholieren verzamelden zich rond 10.30u op het Malieveld. Om 11.00u waren er verschillende toespraken van jongeren en politici, waarna de scholieren een klimaatmars door Den Haag liepen.
BELGIË
Met hun protestactie volgen de Nederlandse jongeren het voorbeeld van jongeren in België. Daar gaan scholieren al wekenlang één dag per week in Brussel de straat op om aandacht te vragen voor het klimaat.
Jens Bosman met medescholieren onderweg naar Den Haag
Jens Bosman met medescholieren onderweg naar Den Haag © RTV Utrecht
Radio M bij protesterende scholieren op Utrecht CS
Ook scholieren uit de provincie Utrecht waren vandaag in Den Haag
UVandaag over de klimaatmars in Den Haag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.