"Opheldering over faillissement Joost Zorgt"

© Google Streetview
UTRECHT - De SP in Utrecht heeft het gemeentebestuur om opheldering gevraagd over het failissement van thuiszorgorganisatie Joost Zorgt.
Gisteren viel het doek voor de Utrechtse instelling. Oprichter Joost Nauta, die zelf vanwege een spierziekte afhankelijk is van thuishulp, vroeg het faillissement aan omdat goede zorg niet langer gegarandeerd kon worden.
SP-raadslid Ruurt Wiegant: "Wij willen de garantie dat clïenten gewoon hun vaste zorgverlener kunnen houden en we willen dat alle werknemers, met behoud van minstens hun huidige arbeidsvoorwaarden, worden overgenomen door andere organisaties. Wij vinden het absurd dat zij nu de dupe dreigen te worden van dit faillissement."

PROBLEMEN

Wiegant wil ook weten waarom de continuïteit van de zorg niet langer gegarandeerd kon worden bij Joost Zorgt en of de inspectie op de hoogte was van de problemen. Daarnaast vraagt de SP'er opheldering over berichtgeving in de media dat er "een financieel en inhoudelijk verschil" was met zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

AFWIKKELING

In nauwe samenwerking met alle betrokken partijen wil Joost Zorgt de gecontracteerde zorg voor de cliënten zo goed mogelijk overdragen aan collega-zorginstellingen. 
"In de komende periode staat continuïteit van zorg, arbeid en inkomen centraal", liet oprichter Nauta gisteren weten. "We blijven ons inzetten voor passende zorg voor onze cliënten. Je kunt namelijk ook menswaardige zorg organiseren zonder die daadwerkelijk zelf te leveren."

ZILVEREN KRUIS

Zilveren Kruis zegt mee te werken aan een "ordentelijke afwikkeling" van het faillissement. "Ondanks dat wij met Joost Zorgt geen contract meer hebben, nemen wij uiteraard richting onze verzekerden en WLZ-cliënten onze verantwoordelijkheid", aldus de zorgverzekeraar.

NESU

Joost Zorgt heeft driehonderd medewerkers, voornamelijk zzp'ers. De instelling heeft in Utrecht onder meer een centrum voor dagbesteding, dat is vernoemd naar voormalig FC Utrecht-speler Mihai Nesu. De Roemeen zit sinds 2011 in een rolstoel nadat hij op de training van FC Utrecht een nekwervel brak. Nesu kwam tijdens zijn revalidatie in contact met mensen van Joost Zorgt. Wat het faillissement voor het centrum betekent, is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.