Spoeddebat Uithoflijn vanavond hervat

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het spoeddebat over de Uithoflijn wordt vanavond hervat op het provinciehuis. 
Maandagavond werd de vergadering in de Provinciale Staten onverwacht afgebroken. De oppositiepartijen wilden inzicht in geheime documenten. Het betrof een rapport van de geschillencommissie over een deal tussen aannemer BAM, de provincie en gemeente Utrecht. De overeenkomst is gesloten na een geschil over extra kosten voor een stuk spoor van de Uithoflijn. Het gaat om betalingen van 8 miljoen euro aan BAM.
PVV-fractievoorzitter René Dercksen: "De stukken bevestigen wat wij wisten, namelijk dat er op het spoorgeschil een uitspraak is van de geschillencommissie, die zegt: aan BAM moet je niets betalen."
De provincie wil gaan betalen, maar moet dat niet doen, vindt Dercksen. Er is volgens hem nog zoveel geheimzinnigheid rond de betalingen aan de aannemer dat ze wat de PVV betreft stopgezet moeten worden tot de accountant een groot en maandenlang onderzoek naar de betalingen heeft afgerond.
Dercksen stelt dat de overeenkomst er nu doorheen geduwd wordt. Hij heeft bij de commissaris van de koning gepleit voor uitstel van de deal. "Wij hebben geen zin in een bloedbad vanavond. Wij willen eerst duidelijkheid. De jaarrekening van 2017 is er nog niet eens. Wij zijn Statenleden, we zijn geen experts in het aanleggen van trams. Daarom moet iemand ons daarbij gaan helpen."
Interview met PVV-fractiezitter Dercksen over de BAM-deal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.