RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Universiteit betreurt in stilte schrappen van fout in diversiteitsrapport

UTRECHT - Een fout in een omstredenrapportover het diversiteitsbeleid van deUniversiteit Utrecht (UU)is geschrapt zonder datdaarvan meldingis gemaakt. De wetenschappelijke onderwijsinstelling erkent dit vanmorgen in een bericht op haar site.

Volgens de onderzoekershad 10 procent van de Utrechtse studenten een niet-westerse achtergrond, terwijl het percentage vwo-leerlingen met een niet-westerse achtergrond 20 procent zou zijn. De Universiteit Utrecht wilde weten waarom dit precentage bij hen achterbleef.

De cijfers behoorden tot de pijlers van het UU-project om te zorgen voor een diversere instoom opde universiteit.De focus lag daarbij niet alleen op de etnische achtergrond van de studenten, maar ook op de genderverdeling en doorstroom van meer hbo-studentenof studentenvan wie deouders niet hoog zijn opgeleid.

Sociaal geograaf Josse de Voogd las het rapport en twitterde dat de cijfers niet klopten.


De Voogd bleek gelijk te hebben.Een medewerker heeft de passage in het rapport daarna geschrapt. "Dat was met de goede bedoelingen (geen foutieve informatie verspreiden), maar natuurlijk was dat niet goed", aldus de UniversiteitUtrecht. "Het geeft de indruk dat we iets willen verbergen, en het zorgt voor verwarring. We betreuren dit en hebben het hersteld."


De link verwijst nu weer naar de originele versie, aldus de universiteit. "Natuurlijk gaan we de cijfers beter onderzoeken en zal over de cijfers ook in de Universiteitsraad gesproken worden. Het project 'diversere instroom' gaat gewoon door."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht