Vreemde meetapparaten op rotondes N210

© RTV Utrecht Marc van Rossum du Chattel
IJSSELSTEIN - Op rotondes op de provinciale weg N210 staan sinds kort vreemde meetapparaten. Deze week staan ze in IJsselstein bij bedrijventerrein De Corridor. De meetapparaten zorgen voor verwarring bij automobilisten en omwonenden.
De apparaten hebben een soort tuutje, en het lijkt er op alsof ze geluid meten. Diverse vrachtwagenchauffeurs denken hetzelfde en willen de test een handje helpen. Bij het voorbij gaan drukken ze op hun toeter. Bedrijven in de buurt van de rotonde hebben de apparaten ook opgemerkt maar weten niet waar ze voor dienen.

RAADSELS

Ook de gemeente IJsselstein heeft geen flauw benul waar de apparaten voor dienen. Woordvoerder Elise van Schalkwijk gaat voor RTV Utrecht op onderzoek uit, maar heeft geen succes: "Onze mobiliteitsadviseur weet hier niets van. De mannen van Civiele Techniek herkennen dit instrument niet. Wij vermoeden dat het meer iets is om geluid of fijnstof te meten en dat het een actie van de Provincie is."
Ook IJsselstein denkt dus aan een geluidmeting. En niet alleen bij RTV Utrecht zijn er vragen over het apparaat. IJsselstein zelf kreeg ook al vragen bij het callcenter. Van Schalkwijk hoopt ook op uitleg: "Als je het antwoord weet, ben ik wel geïnteresseerd. Ik heb er ook nog een vraag over een bewoner van ontvangen."

ROTONDES

En dus stellen we de vraag aan de provincie. De apparaten meten geen geluid en ook geen fijnstof. Ze moeten uitzoeken of de rotonde wel voldoet. Provinciewoordvoerder Frank Kools geeft aan de dingen er in opdracht van de provincie staan: "Het is meetapparatuur waarmee verkeerstellingen worden uitgevoerd. Die moeten inzicht geven in de vraag of de huidige inrichting van de rotonde voldoet aan de normen en eisen of dat die inrichting mogelijk aangepast moet worden."
De dingen blijven slechts een week in IJsselstein staan. Daarna verhuizen ze naar een ander punt. Kools: "De metingen worden uitgevoerd bij alle kruisingen en rotondes tussen IJsselstein en de provinciale weg N204, dat is de t-splitsing bij Benschop en het bedrijventerrein van Lopik."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.