Oppositie haalt bakzeil in spoeddebat Uithoflijn, betaling aan BAM gaat door

© RTV Utrecht / Roel Breet
UTRECHT - Ondanks alle onduidelijkheid en ophef de afgelopen dagen rond de financiën van de Uithoflijn in Utrecht worden de betalingen aan aannemer BAM niet stopgezet. De oppositie wilde dat met een spoeddebat, dat werd opgeknipt in twee avonden, afdwingen, maar de coalitiepartijen gingen niet mee in dat plan. Ook een voorstel om een second opinion op de betalingen te laten doen kreeg geen meerderheid. Deze deal met de aannemer wordt nu vrijdag afgehandeld.
De oppositie wilde de betalingen laten controleren omdat het AD Utrechts Nieuwsblad suggereerde dat er miljoenen euro's verdwenen zouden zijn. Gedeputeerde Dennis Straat heeft die vermeende fraude in het debat opnieuw ontkend. Hij geeft toe dat een accountantsonderzoek naar de betalingen ongebruikelijk lang duurt, maar benadrukt met klem dat alle bedragen te herleiden zijn. "Ik wacht het onderzoek met vertrouwen af", zei hij vanavond tegen de Provinciale Staten.
Een second opinion zet de relatie met onze aannemer onder druk
Gedeputeerde Dennis Straat in debat met Provinciale Staten

GROOT SCHERM

Straat gaf vanavond met hulp van een groot scherm inzicht in het huishoudboekje van de tramlijn. De oppositiepartijen, die om de opheldering vroegen werden door zijn powerpoint niet gerustgesteld. PVV-leider René Dercksen zegt dat de accountant nog onderzoek doet naar de bedragen die Straat presenteerde. De gedeputeerde kon bovendien niet al te veel in detail treden in het debat wat daarop volgde. "Wat heeft het dan voor zin om deze onderbouwing te laten zien", vroeg Dercksen kritisch.
Het gaat de partijen met name om een bedrag van 4,1 miljoen euro waarbij risico's van tegenvallers zijn afgekocht. Met dat bedrag worden eventuele extra kosten overgeheveld naar aannemer BAM in plaats van dat de belastingbetaler daar voor moet opdraaien. Oppositiepartijen vinden het bedrag verdacht hoog.

SECOND OPINION

Maandag vroegen oppositiepartijen om het wantrouwen weg te nemen door een nieuw onderzoek naar de betalingen te laten doen. "Wij zijn Statenleden en hebben geen verstand van trams aanleggen", luidde de motivering. Maar gedeputeerde Straat wil daar niet aan.
"Een second opinion zet de relatie met onze aannemer onder druk", zei Straat. Daarnaast zet het volgens de bestuurder de planning van de tramlijn onnodig onder druk. "Ik ontraad u echt om uw eigen vertraging te organiseren."

AANGIFTE

In het debat kwam ook de stevige taal ter sprake die Straat bij RTV Utrecht uitte. Hij zei vorige week in de studio van UVandaag dat hij overwoog aangifte te doen tegen de medewerker die de publicatie in de krant mogelijk zou hebben gemaakt. De gedeputeerde wilde een duidelijke streep te trekken, omdat volgens hem de verdachtmakingen en "kwaadsprekerij" de provincie beschadigen. Vooral de term "witteboordencriminaliteit" ging hem te ver.
Juridische stappen tegen deze zogenoemde 'klokkenluider' zijn inmiddels voorlopig van tafel. De provincie is bereid om te gaan praten, om daarmee de kou uit de lucht te halen. Ook met de voormalig projectdirecteur van de Uithoflijn wordt contact gezocht. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van oppositiepartijen in vervulling.
De hoofdofficier van justitie buigt zich momenteel wel over een algemene aangifte voor het lekken van geheime informatie. Die aanklacht wordt dus doorgezet en daarmee gaat er een stofkam door het provinciehuis.

SFEER OP PROVINCIEHUIS

De forse uitlatingen in de media hebben volgens Straat grote invloed op de sfeer binnen de ambtenarenorganisatie van de provincie. Oppositiepartijen vinden dat zijn eigen interview bij RTV Utrecht daar ook aan heeft bijgedragen.
De VVD reageerde daar weer op door te zeggen dat de oppositiepartijen evenees een duit in het zakje hebben gedaan met uitdrukkingen als "complete puinhoop." De ChristenUnie weerlegde dat, omdat meerdere keren werd benadrukt dat de oppositie altijd kritiek heeft op het bestuur.

MOTIE VAN WANTROUWEN

Ondanks de stampij van de afgelopen dagen, lukte het de oppositie gedurende de twee avonden niet om een vinger tussen de deur van Gedeputeerde Staten te krijgen. De SP diende als ultieme poging nog een motie van wantrouwen in tegen gedeputeerde Straat. Voor de Statenleden in de coalitie voelde dat als een belediging, die daarna uit protest op hun tafeltjes begonnen te trommelen. Uiteindelijk was er enkel steun van de PVV.
Hoewel Straat de oppositie niet heeft kunnen overtuigen, de SGP noemt het een deuk in het vertrouwen, doet de gedeputeerde binnenkort nog een herstelpoging. In een sessie achter gesloten deuren hoopt hij zijn onderbouwing nog meer kracht bij te kunnen zetten. Omdat dit met geheime stukken gebeurt is deze bijeenkomst niet openbaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.