Tv-makers plaatsten nepleerlingen op lyceum Veenendaal

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. © Pixabay
VEENENDAAL - Het Christelijk Lyceum Veenendaal heeft nepleerlingen op school gehad voor een documentaireserie van RTL4. Het tv-programma moest "een realistische inkijk" geven in het leven van middelbare scholieren. Volgens de Volkskrant wist de schoolleiding van het bedrog.
De krant schrijft dat onder docenten en scholieren onrust was ontstaan over vijf nieuwe leerlingen, die door Vincent TV Producties op de school waren geplaatst. Het CLV heeft deze week in een bijeenkomst voor medewerkers toegegeven dat het bedrog bij de schoolleiding bekend was. Een documentaire maken gaat nu eenmaal niet "zonder ingrepen te doen in de werkelijkheid", aldus het CLV.

NEPPROFIELEN

Een anonieme docent zegt tegen de Volkskrant dat leerlingen hadden uitgevonden dat de nieuwe klasgenoten, in werkelijkheid ouder dan zij, nepprofielen op sociale media hadden. Docenten ontdekten dat er niets over hun schoolverleden bekend was.
Leerlingen zouden het onprettig hebben gevonden om met mensen in de klas te zitten die ze niet vertrouwden. Ook zouden leerlingen die niet gefilmd wilden worden onder druk zijn gezet. "Er is een sociaal onveilige situatie gecreëerd. Dat is onacceptabel", aldus de docent. En: "De docenten met een nepleerling hebben hun tijd gestoken in een persoon van wie ze geen idee hadden wie het was."

OPNAMES STOPGEZET

RTL4 heeft de tv-opnames inmiddels stopgezet, staat te lezen in een bericht van het CLV aan de ouders van de leerlingen. "Na een aantal weken filmen is gebleken dat de opnames en de vorm van de serie teveel onrust veroorzaakten onder docenten, leerlingen en ondersteunend personeel."
De eerder gemaakte beelden zijn volgens de school gewist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.